Як виникають ваші борги і що з ними робити

Опинитися в непростій фінансовій ситуації та загрузнути в боргах, особливо зараз в період пандемії, дуже легко, оскільки грошові проблеми зачепили майже кожного. Мікрокредити, кредит під 0, кредитні банківські карти - це доступні способи отримання коштів в борг майже для кожного на сьогоднішній день. Як же розрахуватися з боргами: оформити новий кредит на карту, почати режим економії або чекати, поки не трапиться диво? Ось кілька порад.

Визначте причину своїх боргів

В першу чергу, потрібно визначити причину ваших боргів, щоб викорінити її раз і назавжди, інакше ви знову і знову будете опинитися в подібній ситуації. Само собою зрозуміло, що форс мажорні обставини ніхто передбачити не здатний, а от про необережність у витратах при нормальних доходах варто замислитись.

Проаналізуйте, чому ви опинилися в такій ситуації? Можливо, вам варто від чогось відмовитися? Можливо, існуючих доходів недостатньо для задоволення базових потреб? Якщо ви опинилися в борговій ямі, значить потрібно змінювати джерело фінансування, або ж шукати додаткові способи заробітку.

Складіть графік виплат по боргам

Коли ви зрозуміли яку суму заборгували, потрібно скласти графік виплат. Всі борги можна розділити на 3 групи:

  • борги по обов'язкових платежам (квартплата, податки тощо.)
  • борги за позиками без відсотків
  • борги за позиками, взяті під відсотки.

Якщо у вас висить більше однієї заборгованості, то варто визначити їх пріоритетність. Насправді, це важливо оскільки борг з найвищою відсотковою ставкою призведе до найбільших переплат в довгостроковій перспективі. Зосередьтесь саме на цій позиці, а для всього іншого виділіть мінімальні суми і якомога швидше закрийте борг з найбільшими відсотками, особливо якщо це позичики в МФО таких як Кредит Каса, Манівео, Мілоан і т.д.

Наступним кроком є розрахунок свого бюджету - виділіть суму на необхідне (продукти харчування, обов'язкові платежі і т.д.) і розподіліть решту грошей на погашення боргів. Зробіть борг головною статтею витрат. Пам’ятайте, на оплату боргів повинні йти не ті кошти, що залишилися на рахунку в кінці місяця, а ті, які щойно були отриманні.

Перегляньте свій спосіб життя

В першу чергу, для того, щоб швидко і вдало розрахуватися з боргами потрібно не лише грамотно розписати бюджет, а важливо дійсно його дотримуватись. По-друге, потрібно ввести певні обмеження. Мова йде про необхідність позбутися певних звичок. Просто сядьте і порахуйте суму, яку ви в місяць витрачаєте на свої примхи - якщо себе обмежити хоча б на короткий проміжок часу, погасити борги стане набагато простіше. Подумайте над тим, щоб позбутись шкідливих звичок, адже вони забирають немало коштів з вашого гаманця.

Ще декілька додаткових порад

Не намагайтеся погасити борг новим кредитом чи картою. Ні в якому разі не вірте яскравим рекламам чи банкірам, котрі намагаються переконати вас, що взявши новий кредит чи відкривши нову кредитну карту реально погасити борги. У вас просто з’явиться новий борг. Пам’ятайте, лише правильні витрати та можливе збільшення джерела доходів допоможуть вам забути про борги.

Подумайте, на чому можна заощадити. Для того, щоб проаналізувати це, варто записувати витрати протягом певного часу. Саме це дозволить вам зрозуміти на що ви витрачаєте найбільше грошей.

Не варто сприймати наявність боргів як пожиттєвий тягар. Позбувшись боргів, ви отримаєте тільки позитивний досвід, який дозволить вам змінити свій підхід до фінансів та уникнути грошових проблем у майбутньому.