Як вибрати більярдний стіл

Купити більярдний стіл і поставити у себе вдома або в офісі - це мрія, до якої йдуть роками. І ось, щастя, сталося: у Вас є приміщення для більярду, бажання його придбати і залишилося тільки вибрати, який стіл поставити.

Сьогодні вибір більярдів, доступних покупцям України, багатий як ніколи. Різноманіття моделей, представлених на сайті https://tt-billiard.ua/biljardnye_stoly/ компанії «ТТ-Бильярд», радує око, але як зорієнтуватись у ньому, і зробити грамотний вибір, щоб згодом не шкодувати?

Типові помилки

Найчастіше клієнти допускають дві серйозні помилки. При покупці вони переоцінюють свої можливості. Мова йде не про товщину гаманця, а про характеристики приміщення, в яких буде встановлено більярд. У більшості випадків виробники вказують в каталогах мінімальні розміри приміщення. Для комфортної гри потрібно накинути ще трішки, щоб залишалося місце для замаху.

Обов'язково потрібно звернути увагу на підлогу в кімнаті, де буде встановлений стіл. Чим жорсткіша підлога, тим краще: це дозволяє звести до мінімуму непотрібні вібрації.

Іноді покупець недооцінює привабливість більярду. Бажаючи заощадити, він набуває дешевий ламінатний стіл, як то кажуть, "щоб було". Але потім всерйоз захоплюється грою, удосконалює свою майстерність, відвідує клуби, і через рік-два дешевий більярд його вже не влаштовує. Легко купити стіл, але нелегко його продати. 

Дерево чи метал?

Більярдні столи виготовляють з масиву твердих порід дерева. Борти з твердих порід добре "тримають" удар кулі, забезпечують відмінний відскік, царги не деформуються під вагою кам'яних плит.

Сьогодні в каркас більярдного столу вводять металеві елементи. Вони надають конструкції додаткову жорсткість, роблять її більш довговічною, однак, у цієї технології є і негативні сторони: стіл набуває металевий дзвін. Крім того, будь-яке металеве з'єднання виконується на болтах, плити встановлюються на регулювальних болтах. Будь-який болт має люфт - запас вільного ходу, нехай і невеликий. В результаті ігрова плита схильна до невеликих коливань, що в більярді вкрай не бажано.

Чим деревина хороша? По-перше, вона працює як амортизатор, гасить і глушить небажані вібрації. По-друге, набагато динамічніше забезпечує хороший відскік від тих же бортів. Відомі світові виробники досі використовують масив: дерев'яний каркас, дерев'яні ноги і плити встановлюються тільки на дерево. Це, напевно, найкраща рекомендація. Адже вони займаються виробництвом більярдів близько двохсот років.

Камінь чи ЛДСП?

За довгу історію більярду основу ігрового поля виготовляли з різних матеріалів. Використовували дерево, метал, мармур, граніт, плексиглас. Зрештою, виробники зупинилися на сланці. Він досить міцний, але при цьому має волокнисту, а не кристалічну структуру. Завдяки такій структурі він володіє хорошими амортизаційними властивостями, що не маловажно при грі в більярд, особливо в російський.

Вага пирамідної кулі досить значна, щоб, нехай і на долі міліметра, але похитнути кам'яну плиту. І якщо граніт (кристалічна структура) під дією удару "відпружинить" кулю і продовжить вібрації, то сланець зробить лише один цикл коливань, амортизуючи удар.

Втім, стіл на мармурі вам сьогодні навряд чи запропонують, зате доведеться вибирати між важким і легким каменем. Легкий камінь - це сланцева плита товщиною до 25 мм, а важкий - близько 40-45 мм. Новачок різниці між легким і важким каменем не помітить, а ось профі після першого удару визначить, яка плита встановлена ​​на столі. Важкий камінь забезпечує кращий гуркіт, кулі на ньому менше підскакують. Для російського більярду це ідеальний варіант.

Поширений бюджетний варіант - стіл з плитою з ЛДСП. Такий більярд буде шуміти під час гри, кулі на ньому будуть підстрибувати. Єдине достоїнство такого більярду - ціна і вага. 

Крім того, ЛДСП (ДСП) схильний до перепадів температур і вологості, чого в наших кліматичних умовах уникнути практично неможливо. Імовірність того, що стіл поведе, що траєкторія руху кулі стане непередбачуваною набагато вище, ніж у більярду на камені. Стіл на камені краще переносить зміну пір року.

Сукно

Також, важливою деталлю є сукно, яким покритий стіл. Змішане сукно з шерсті і нейлону визнано найкращим, тому що є найбільш зносостійким і забезпечує професійний рівень гри. Зазвичай для сукна рекомендується таке співвідношення: 80% вовни і 20% нейлону.

Більярдне сукно, найчастіше, зеленого або блакитного кольору. Ці кольори були вибрані тому, що на їх тлі чіткіше вимальовуються білі кулі, а зору гравців не загрожує перевтома навіть після кількагодинної концентрації уваги.