Поролон: міфи і правда

Поролон, або ж пінополіуретан (ППУ) є одним з найпопулярніших сучасних матеріалів, який активно використовують для м'яких меблів, спортивного інвентарю, м'яких іграшок.

Універсальність, відмінні експлуатаційні якості, а також доступна ціна - цими перевагами володіє сучасний поролон. Ось тут, до речі, ви зможете замовити піну "АСАТ" для спортінвентарю. 

У той же час цей матеріал пов'язаний з великою кількістю помилкових стереотипів. Разом з експертами ми розвінчаємо міфи про поролон.

Міф № 1. Поролон небезпечний для здоров'я

Поролон - це пружна і м'яка поліуретанова піна. У порожнинах матеріалу знаходяться пухирці повітря, за рахунок чого ППУ має мінімальну вагу. Для виробництва матеріалу в дійсності використовуються екологічні небезпечні речовини (наприклад, піностабілізатори і поліоли). Але на якість поролону це не впливає, оскільки вони знаходяться в зв'язаному стані. Пінополіуретан виділяє небезпечні речовини тільки при горінні.

Міф № 2. Матрац з ППУ не підійде для людей із захворюваннями опорно-рухового апарату

Матраци на основі певних марок пінополіуретану можна використовувати в якості протезно-ортопедичних виробів. Пінополіуретани з меморі ефектом ідеально підходять в якості анатомічної основи. Нерідко їх використовують як повноцінний наповнювач матраців для пацієнтів, що мають проблеми з судинною системою, суглобами і хребтом.

Міф № 3. ППУ недовговічний

Це поширений, але помилковий стереотип. На термін служби матеріалу впливає безліч факторів: від якості вихідної сировини до умов зберігання і особливостей використання. Термін служби матеріалу мінімально становить 10 років, а в більшості випадків він може становити 20-30 років.

Міф № 4. Поролоновий матрац активізує потовиділення

Сучасні матеріали мають відкриту, провітрювану комірчасту структуру. За рахунок цього зайве тепло легко відводиться. Тому той, хто лежить на такому матраці не потіє. А ось натуральні матеріали (наприклад, латекс природного походження) поступаються ППУ по повітропроникності.

Міф № 5. Поролон - ненатуральний матеріал, а значить викликає алергію

Сучасний поролон не виділяє запахів і не є джерелом алергії. А ось натуральні матеріали більш небезпечні для здоров'я людини. Наприклад, кокосова койра і латекс дійсно алергенні.

Що стосується поролону, то він піддається найсуворішому контролю якості на кожному етапі виробництва. Про його безпеку свідчить спеціальний знак на упаковці, який вказує на відповідність європейським стандартам.