В Японії створили пластикові пакети, що розчиняються в морській воді

Японська корпорація Mitsubishi Chemical розробила пластикові пакети, здатні повністю розчинятися в морській воді.

Новий пакет зовні нічим не відрізняється від пластикового. По виду і на дотик точно такий же. Але зроблений він з цукрової тростини. Що ще входить до складу, не уточнюється.

Виробник запевняє, що сумка екологічна і може розчинятися в морях і океанах. І навіть не розчинятися, а розкладатися. Матеріал утилізують мікроорганізми, як це відбувається в грунті з деревними залишками або рослинністю.

Але не в будь-якій воді таке можливо. Потрібні певні умови, відзначає експерт по поводженню з відходами, колишній співробітник «Грінпісу» Олександр Іванніков. «На сайті даного проекту заявлено, що плівка товщиною до 200 мікрон розкладається протягом року в аеробному, тобто в кисневозбагаченому середовищі, при температурі 30 градусів і вологості 90%. Це важливий момент, тому що температура в океанах різна в різних широтах. Так, є тропічні широти, є арктичні, умови збагачення киснем різні, тому говорити про те, що це є панацеєю, буде неправильно».

Варто зазначити, що екологічні пакети намагаються розробити вже кілька десятиліть. У Радянському Союзі їх, наприклад, намагалися зробити з морських водоростей. Коштують такі технології дуже дорого. Але чим масовішим буде виробництво, тим нижче повинна бути ціна.

А тим часом іспанські вчені теж представили екологічну пластикову упаковку нового типу. Проект, що отримав назву YPACK, фінансується Європейським Союзом.

За підрахунками експертів ООН, близько третини всіх продуктів харчування в світі (і близько 20% в ЄС) виробляються марно: їх не встигають вжити до закінчення терміну придатності. В результаті ресурси були витрачені даремно, а на екосистеми була надана непотрібна навантаження. Таким чином одним з найважливіших завдань є створення інноваційних пакувальних матеріалів, що дозволяють скоротити обсяг харчових відходів.

Харчові контейнери YPACK збільшують термін придатності продуктів на 20-50% - це здатне на 12-30% зменшити обсяг харчових відходів. Самі вони розкладаються за 90 днів і, крім того, вони вкрай економічні.

В основі виробництва лежать біополімери, отримані з відходів харчової промисловості: сирної сироватки і шкаралупи мигдальних горіхів. Виявилося, що містяться в них масла успішно протистоять зростанню бактерій, що призводять їжу в непридатність.

Випробування вже пройдені успішно - тестові групи споживачів були задоволені результатами. До осені 2020 року проект YPACK вийде на ринок.

В інтернет-магазині https://europack.kiev.ua/category/upakovka/ ви зможете вигідно придбати паперові пакети, і іншу якісну упаковку для фаст фуду.