Металорукав для електропроводки: різновиди і застосування застосування

При прокладання електричних мереж дуже часто виникає необхідність застосування кабельного металлорукава або іншими словами металевої гофрованої трубки. Вона захищає кабель від перегинів і різних пошкоджень, а так само від впливу електромагнітного випромінювання, вологи і хімічних реагентів.

Крім захисту самого електричного кабелю, такий гнучкий кабель-канал захищає фундамент будівлі від загорянь які можливі при сильному нагріванні кабелю і плавлення його ізоляції, що часто буває викликано коротким замиканням або перевантаженням. Поширення полум'я стає неможливим, що служить відмінним захистом в дерев'яних конструкціях та легкозаймистих порожнинах приміщення. В інтернет-магазині https://www.elektrika.ua/catalog/metallorukav/ представлено широкий вибір якісних металорукавів для проводки кабеля і аксесуари до них.

Ринок виробництва пропонує деякі різновиди металевих гофрованих кабель - каналів, давайте для початку розглянемо деякі з них.

Види "металевої гофри"

  • Оцинкований металорукав - він не герметичний і представляє собою трубку різних діаметрів спеціальним чином скручену з тонкої оцинкованої смуги. Використовують разом з тканиною з азбесту якою "герметизують" місця стиків.
  • Металорукав з лудженої жерсті - негерметична трубка з жерсті, перед скручуванням матеріал обробляється електролітичним лудінням, наподобі лудіння припоєм на трубку наноситься тонкий шар олова, що захищає гофру від ржавіння і впливу різних хімічних середовищ що в кінцевому підсумку продовжує загальний термін служби металорукава і його захисні властивості. Таку гофротрубку використовують в приміщеннях з високою вологістю, для цього місця стиків ізолюють за допомогою поліпропіленової плівки.
  • Металорукав з нержавіючої сталі - володіє відмінними антикорозійними властивостями в зв'язку з чим може бути використаний в приміщеннях і пустотах з агресивним хімічним середовищем, а так само і в звичайних умовах при цьому гарантую високу міцність і довговічність. Сам матеріал гофротрубки має високу вартість тому потрібно дивитися на вимоги і доцільність.
  • Металорукав в полівінілхлоридній оболонці - забезпечує відмінний захист від вологи володіючи хорошими герметичними властивостями. Крім захисту від вологи, він добре себе зарекомендував при захисті електричного кабелю від впливу сонячного світла, дощу, рідин з хімічними властивостями і від механічних пошкоджень. Даний різновид металевого рукава дає можливість його використання не тільки для прихованої проводки але і для відкритого і зовнішнього монтажу, крім того таку гофру можна навіть закопувати в траншеї і використовувати в приміщеннях з горючими і вибухонебезпечними речовинами.

Монтаж і укладання

Металорукав використовують для прихованої і відкритої проводки, для захисту електричних кабелів в підставах і на поверхнях дерева, саману, гіпсокартону, пластику та інших підтримують горіння матеріалах. Для монтажу металевої гофри використовують спец. кріплення, хомути, скоби і муфти якими з'єднують кінці гофротрубки. Використовуючи вхідні муфти можна запобігти попадання всередину трубки пилу, вологи і часток різного сміття.

Перед закладкою кабелю в трубку потрібно правильно визначити довжину гофри так щоб скоротити кількість з'єднань і непотрібних вигинів, що забезпечить безпеку лінії і економію матеріалів.

Основні рекомендації:

  • Перш за все потрібно скласти план проводки, зробити розмітку враховуючи всі вигини і нерівності - вирахувати довжину всіх відрізків кабелю і місця його герметизації в гофрі.
  • Перевірити гофротрубку на наявність пошкоджень, дефектів і задирів які можуть пошкодити провід і по перешкоджати його легкому закладу в трубку. Крім того гофра повинна бути чистою як всередині так і зовні.
  • Уникайте натягу металлорукава, так як це веде до втрати міцності і може створити непотрібні щілини між витками гофри. Теж саме і з провисання, необхідно стежити за якістю робіт.
  • У вологих приміщеннях необхідно герметичне виконання, а місця з'єднань герметизувати спеціальними муфтами або ізоляційною стрічкою.
  • Для сухих приміщень достатньо не герметичного металлорукава з оцинковки, він найдоступніший і не дорогий.
  • Не допускайте різких вигинів які призводять до перегину кабелю і пошкодження самого металлорукава.
  • Матеріал гофротрубки дуже тонкий і якщо поблизу необхідно буде проводити зварювальні роботи, потрібно буде передбачити захист металлорукава на цей час.
  • У будинках з дерева, якщо є можливість то краще прокладати кабель під шаром штукатурки ніж в металевій гофрі (відкритим способом).