Нова технологія зможе миттєво виявляти заражених COVID-19

Вчені з Університету Джорджа Вашингтона в США розробили і запатентували прилад, який в режимі реального часу визначає наявність в повітрі різних газів.

Невелике доопрацювання пристрою, на яке їм уже виділили фінансовий грант, дозволить навчити його реагувати на наявність в повітрі, що видихається вірусних частинок SARS-CoV-2. Якщо все вийде, точно визначити заражена людина чи ні, можна буде за допомогою будь-якого смартфона просто по диханню. До речі, на сайті https://life-plus.center ви знайдете багато цікавих корисних новин з України і світу. 

Портативний пристрій, який складається з провідників розміром з пасмо волосся і покритий тонким шаром золота, спочатку розроблявся для визначення наявності в повітрі різних газів. Принцип його роботи досить простий: як тільки в складі повітря з'являються молекули певних газів, позолочене напилення провідників реагують на них і спектр відбитого пристроєм світла змінюється. Спеціальне програмне забезпечення яке може бути виконане у вигляді додатку, зчитує ці зміни і на основі закладеної в нього бази світлових відповідностей показує наявність в повітрі молекул того чи іншого газу.

Вчені на чолі з Моною Заглул вирішили, що прилад можна використовувати і для виявлення коронавіруса. Для цього детектор потрібно обробити розчином, який містить білки, що зв'язуються з вірусом. Якщо людина інфікована, то видихувані нею частки вірусу будуть зв'язуватися з покриттям провідників пристрою і викликати оптичні зміни в відображеному ним світлі. За цими змінами можна буде точно в режимі реального часу діагностувати заражених COVID-19 навіть якщо вони знаходяться на самому початку інкубаційного періоду і ще не виявляють жодних симптомів хвороби. Причому для такої точної і швидкої діагностики не знадобляться лабораторії і навіть в перспективі лікарі - досить буде приладу і смартфона.

Хоча в основі пристрою лежить метод, що вже підтвердив свою ефективність у визначенні газів, чи буде він настільки ж точно працювати з вірусними частинками, поки ніхто не знає. 

Якщо цей етап буде успішно пройдено, то далі потрібно буде з'ясувати точність приладу - на який мінімальний обсяг вірусних частинок він буде реагувати. Тут можуть бути найрізноманітніші сюрпризи. Нарешті, групі розробників доведеться з'ясувати, як прилад буде реагувати на наявність в повітрі, що видихається частинок інших коронавірусів людини, яких відомо вже досить багато і які не викликають таких серйозних наслідків, як SARS-CoV-2. Точна настройка на нього приладу може виявитися складним завданням, якщо інші будуть успішно вирішені.

З урахуванням всіх цих факторів, швидкої появи приладу в руках лікарів, якщо він взагалі добереться до стадії комерціалізації, чекати не слід. Але якщо він з'явиться, то зможе зробити революцію в ранній діагностиці COVID-19 і дозволить швидше і ефективніше переривати ланцюжка зараження.