Як вибрати юриста по нерухомості

Угоди, які стосуються об'єктів нерухомості, мають безліч нюансів. Пересічна людина в них навряд чи розбереться, а ось кваліфікованої юрист - легко. Саме тому, купуючи або продаючи будинок, починаючи масштабне будівництво або перепланування квартири, варто заручитися допомогою грамотного фахівця. 

Навіщо потрібен юрист? В Україні практично всі угоди супроводжуються юристом. Це правильне рішення, адже він допоможе уникнути безлічі проблем і проконтролює, щоб права його клієнта не були порушені, а матеріальні інтереси захищені.

Далі розглянем набільш значимі питання, що вирішує юрист по нерухомості.

Оформлення угод з нерухомістю

В рамках даної консультації фахівець вивчить технічну, правовідновлюючу та правопідтверджуючу документацію на об'єкт нерухомості, а Ви отримаєте відповіді на питання: в якій формі найкраще здійснювати операцію, що слід перевірити перед переходом прав на нерухомість і як убезпечити себе, прорахувавши всілякі ризики.

Юрист з нерухомості виявить і усуне слабкі сторони наявного договору купівлі-продажу, дарування, міни, оренди та ін., повідомить про відсутні документи, які потрібно зібрати для безпечного здійснення операції з нерухомістю.

При супроводі угоди «під ключ» Ви отримаєте перевірку власника і об'єкта торгу, збір і оформлення документів, реєстрацію договору та переходу прав володіння. 

Відстоювання кадастрової вартості

Найбільш гостре питання, яке виникло після прийняття законодавцями рішення про нарахування податку на майно за новими правилами - з кадастрової вартості, «прирівняної» до ринкової.

На ділі вийшло, що так звана «прирівняна» вартість після переоцінки в рази або в десятки разів стала перевищувати реальну вартість нерухомості, як наслідок - населення і бізнес отримали багаторазово завищені податки і збори.

Мета даної консультації - визначити реальну вартість, від якої повинні здійснюватися відрахування. Спеціаліст розповість про передбачені законом формах оскарження кадастрової вартості, вкаже на «підводні камені», що виникають на цьому шляху, надасть допомогу в складанні документів і отриманні відсутніх відомостей, необхідних для зниження кадастрової вартості земельної ділянки або будівлі.

Оформлення незаконного (самовільного) будівництва

Проблема самовільного (незаконного) будівництва слабо врегульована чинним законодавством і породжує масу суперечок і протиріч. 

Судова практика з питань самобуду так само не завжди дає власнику чіткого керівництва до дії, адже часто в таких суперечках порушена «священна корова» - державна власність, чіпати яку заборонено під страхом кримінальної відповідальності, хоча Конституцією розставлені інші пріоритети.

Консультація юриста з узаконення нерухомості дозволить зрозуміти, чи є шанси визнати будівництво законною, побудованої з дотриманням встановлених нормативів, що дозволяють зареєструвати власність в силу наявності прав на займаний земельну ділянку під будівлями, наявності права набувальною давністю і інших, передбачених законом підстав.

Визнання права власності через суд

В рамках даної консультації юрист з нерухомості вивчає проблему клієнта, що вимагає дозволу в судовому порядку. Найчастіше суперечки виникають щодо укладених договорів купівлі-продажу, укладених під впливом помилки або обману, коли право співвласності переходить до шахраїв. Щоб відновити справедливість, буде потрібно судове рішення про визнання такої угоди незаконною і витребування майна з чужого незаконного володіння. Часто підсумком таких розглядів є порушення кримінальної справи щодо осіб, які незаконно заволоділи чужою власністю.

Інша, не менш поширена історія - коли не вдається зареєструвати право власності через відсутність повного комплекту документів та реєстратор відмовляє у внесенні нового власника до реєстру. Наприклад, при визнанні власності в силу набувальної давності, у спадок або при встановленні так званого «факту юридичного» значення, що підтверджує законність використання фізичною або юридичною особою нерухомості.

Юристу потрібні всі документи, які, на думку Клієнта, підтверджують його законне володіння. У разі вже виниклої суперечки необхідно надати позовну заяву, подану третіми особами та аргументи на захист оспорюваного права.

Оподаткування операцій і переходу прав на майно

Грамотний юрист ставить собі за мету підібрати оптимальну для запланованої операції схему, будь то купівля-продаж, дарування, рента, що дозволяє уникнути сплати податку, а якщо бути точніше, уникнути помилок, що тягнуть за собою сплату зайвого податку на отриманий прибуток (доходи фізичних осіб) з відчуження або придбання прав на нерухомість.

Консультації з питань приватизації

Допомога юриста в питаннях приватизації державного майна, наданого населенню в користування за договорами соціального найму, приватизації іншого державного майна, а так само об'єктів індивідуального житлового будівництва (ІЖС) в рамках «дачної амністії». В рамках консультації необхідно розібратися з претензіями третіх осіб на займані приміщення з урахуванням особливостей, передбачених законом для окремих категорій громадян, які мають обов'язкове право на участь у приватизації, наприклад, неповнолітніх і непрацездатних.

Ми допоможемо оцінити шанси на приватизацію з урахуванням чинного законодавства, вивчимо наявні документи і вкажемо на яких бракує, а так само проконсультуємо, що необхідно зробити наймачеві, що не придатному під вимоги програми приватизації, для того, щоб він зміг брати участь в подальшій хвилі приватизації, яка в Росії трапляється з періодичністю раз на кілька років.

Скориставшись послугою супроводу приватизації «під ключ» Ви зможете делегувати завдання по переоформленню майна нашого юриста. За дорученням він підготує необхідні документи, оформить заявку на приватизацію в державних органах і зробить реєстрацію права власності на Ваше ім'я.

Розділ нерухомості між власниками

Необхідність визначення порядку володіння нерухомістю або часткою в загальному праві виникає при конфлікті інтересів співвласників, при розлученні подружжя, а так само в разі переходу прав у спадок.

Ні для кого не секрет, що оптимальним варіантом розділу квартири, будинку або іншого майна є добровільна угода, підписану всіма учасниками спору. Однак в більшості випадків ситуація заходить в глухий кут і співвласники доводять її до суду.

Для прийняття рішення про розподіл майна юристу потрібна технічна документація - технічний паспорт, схема розташування комунікацій та ін. В деяких випадках призначається технічна експертиза, що дозволяє встановити можливість (або неможливість) розподілу власності в натурі. При неможливості виділити окрему кімнату або половину будівлі однієї зі сторін судом присуджується пропорційна компенсація.

Джерело: https://ravgroup.kiev.ua/ 

Компанія RAV Group, м.Київ, вулиця Євгена Сверстюка, 11А, офіс 410.