Вибираємо сухий корм для кішки

Поселивши у себе в будинку пухнастого муркотика і познайомившись ближче з його характером, ви незабаром помітите, як сильні у нього все інстинкти, пов'язані з полюванням. І це не випадково, адже котячі - найуспішніші хижаками на Землі, вони пристосовані харчуватися тільки м'ясом, і наші домашні улюбленці практично нічим не відрізняються від своїх диких побратимів. Це означає, що і їх раціон повинен бути максимально близький до природного, без поправок на проживання в будинку.

Бажаєте, щоб ваш домашній улюбленець був доглянутим, здоровим, і грайливим? В інтернет-магазині Dambo ви зможете придбати якісний, поживний, ідеально збалансований сухий корм преміум класу.

А які вимоги ставляться до хорошого сухого корму? 

Що має бути в складі сухого корму для кішок

  • М'ясо або риба. У найдешевших кормах вміст м'яса не перевищує 4-6%. У хороших - 30% і вище. Що ж стосується м'яса і риби, то тут важливо як саме зазначений цей компонент. Між філе курчати і субпродуктами тваринного походження, погодьтеся, є різниця.
  • Іноді в складі написано висушене м'ясо. Це означає що воно обезводнене, оскільки при виробництві сухого корму, рідина випаровується, то спочатку "сухе" м'ясо на виході не сильно зміниться в процентному співвідношенні від зазначеного в складі.
  • Субпродукти і білки тваринного походження допустимі в кормі для кішок. Правда напис повинен містити пояснення які саме субпродукти входять до складу. Бажано, щоб це були: печінка, шлунок, серце. Незазначені конкретно субпродукти, найчастіше представляють собою перемелені роги, копита, пір'я, голови, дзьоби, і інші низькосортні компоненти.
  • Борошно з м'яса курки / риби - відмінний компонент. Цінне джерело добре засвоюваного білка. Курячий або риб'ячий жир - хороші і корисні компоненти.
  • Таурин - амінокислота, яку, наприклад, в природі кішка отримує тоді, коли вона з'їдає мишку. При нестачі таурину, у кішки може розвиватися серцева недостатність. Наявність таурину в раціоні кішки - сторого обов'язково!
  • Вітаміни С і Е - натуральні антиоксиданти, виконують роль "консервантів", не дозволяють кормам псуватися.
  • Зернові можуть бути представлені рисом, вівсом, ячменем. Інші зернові практично не засвоюються організмом кішки, і не несуть ніякої користі для її здоров'я. Якщо в складі вказана кукурудза, кукурудзяна мука, кукурудзяний глютен, то такий корм не претендує на звання кращого. До речі, цим грішать не тільки дешеві корми, а й багато "елітних". Іноді виробник замість кукурудзи пише маїс, але це одне і те ж. Суперечка про користь і шкоду кукурудзи в кормах для кішок ведеться досі, але краще якщо в кормі цього компонента не буде, або він буде не на перших місцях в складі. 
  • Овочі, фрукти та зелень так само обов'язкові компоненти хороших кормів. Так, сушені ягоди журавлини і чорниці - це для правильної роботи нирок і запобігання МЧКБ. Насіння льону - для красивої шубки (омега 3 і 6). Буряковий жом - спірний компонент, присутній в більшості кормів для кішок і собак. У помірних кількостях - це позитивний вплив на рівень цукру та здоров'я кишкового тракту. Екстракт юки - для зменшення запаху від туалету.
  • Вітаміни та мікроелементи.

Чого не повинно бути в складі хорошого корму для кішок

  • Уникайте кольорових гранул і подушечок в складі корму, колір - це не що інше як барвники, а зовсім не добавки петрушки і буряка, як ми думаємо. Кішкам все одно якого кольору їжа, тому колірні добавки орієнтовані швидше на людей. Хороші корми завжди однорідного коричневого кольору.
  • Розмиті формулювання в описі складу: м'ясо свійської птиці, вітаміни, овочі, злаки, субпродукти тваринного походження. Яке саме м'ясо: курка, індичка, качка? Які саме овочі? Які злаки? Добросовісний виробник вказує конкретний список інгредієнтів. Це так само має значення, якщо ваш вихованець схильний до алергії.
  • Хімічних консервантів, сумнівних Е-добавок.
  • Цукру.
  • Солі. Хоча в ряді хороших кормів, сіль все-таки є. Питання відкрите, але краще солі кішкам не давати.
  • Злаків на першому місці в складі корму, пшениці.
  • Муки. Ви можете бути здивовані, але в деяких кормах в складі вказана - мука хлібопекарська. Такий корм категорично протипоказаний кішкам!