5 речей, які потрібно знати перед установкою сонячних панелей

Купівля сонячних батарей - це ефективний спосіб скоротити витрати на електроенергію і застрахуватися від зростаючих цін. Ви також будете менше впливати на навколишнє середовище, зменшуючи викиди вуглекислого газу. В останні роки ціни на сонячні системи падають через технологічні досягнення і державні субсидії.

Отож, ви бажаєте встановити на дах сонячні панелі? Насамперед вам потрібно знайти сумлінного професійного виконавця, який візьметься за цю відповідальну справу. На сайті https://generacia.energy/ru/ ви дізнаєтесь про діяльність компанії "Генерація", яка має значний досвід установки сонячних електростанцій в приватних будинках і на підприємствах. 

Приватна сонячна енергетика у нас поки робить перші кроки. На середину 2019 року понад 6,2 тисячі сімей обзавелися фотоелектричними станціями. Експерти прогнозують, що в найближчі два роки число власників домашніх установок виросте в рази. Сплеск інтересу продиктований, насамперед, високим «зеленим» тарифом в Україні. І хоча після 2020 ціна на електрику з поновлюваних джерел енергії планово знизиться, проте в цілому тенденція швидкого розвитку галузі збережеться.

Якщо і ви вирішили встановити сонячні батареї на дах, до покупки устаткування знайдіть відповіді на кілька важливих питань.

Чи підходить ваш дах під сонячні панелі

Продуктивність сонячної електростанції безпосередньо залежить від освітленості покрівлі. Найкращий варіант, якщо один з скатів орієнтований на південь, не затінений деревами, опорами ЛЕП, прилеглими будівлями і так далі. Фотомодулі можна розмістити також на південно-східній або південно-західній стороні даху. Зниження генерації в такому випадку буде незначним - всього на 3%. А ефективність сонячних батарей, орієнтованих на захід або схід, падає майже на 20%.

Другий важливий момент - стан даху. Покрівельна конструкція повинна бути досить міцною, щоб витримати додаткове навантаження в сотні кілограм. Але навіть якщо зараз дах цілком придатний, подумайте про майбутні ремонти. Сонячні установки гарантовано служать 25-30 років. І якщо протягом цього терміну ви захочете підсилити крокви або замінити дахове покриття, фотомодулі доведеться знімати. 

Чи всі ви зробили, щоб зменшити власне енергоспоживання

На дохід від "зеленого" тарифу впливає не тільки продуктивність станції, але і витрата електроенергії. Саме тому почніть з енергоаудиту. Подумайте, яким чином ви знизите енергоспоживання домогосподарства. Заміна звичайних ламп світлодіодними або люмінесцентними, використання тепловідбивних екранів за батареями і радіаторами, утеплення стін - ці та інші енергозберігаючі заходи в подальшому допоможуть зростанню вашого доходу і скоротять терміни окупності фотоелектричного обладнання.

Яка фотоелектрична система вам потрібна

Сонячне випромінювання перетворять не тільки фотоелектричні панелі, але і колектори. Однак геліосистеми генерують не електрику, а теплову енергію. Їх використовують для нагрівання води (замість бойлера) і опалення будинку. Якщо для обігріву потрібно багато енергії, є сенс встановити комбіновану систему, що складається з колекторів і сонячних батарей для приватного будинку.

Який тип сонячної станції краще

Якщо ви живете самотньо, далеко від таких благ цивілізації, як централізоване електропостачання, вибирайте автономну установку. Це, звичайно, витратна інвестиція з тривалим терміном окупності, але вона дає незалежність від загальної мережі.

Хочете не тільки споживати сонячну електрику, але і продавати енергозберігаючим компаніям? Ваш варіант - мережева сонячна електростанція. В Україні діє програма, згідно з якою держава зобов'язується викуповувати у населення електрику з поновлюваних джерел енергії за високими, прив'язаним до курсу євро розцінками ( "зеленим" тарифом). У цьому випадку ваша станція окупиться за 5-8 років.

Існує і третій тип фотоелектричних систем - гібридний. Головний мінус установки, здатної працювати і в автономному, і в мережевому режимі, - висока вартість.

Чи вистачає потужності електроенергії в приватному будинку

Ви можете зіткнутися з тим, що виділеної на будинок потужності недостатньо для установки сонячної електростанції. Щоб її збільшити, потрібно звернутися в РЕМ з відповідною заявою.

Зі зверненням подаються копії паспорта та документів, що підтверджують право власності на приватний будинок, ситуаційний план, викопіювання з топографо-геодезичного плану і схема електропостачання. Після подачі документів працівники РЕМу протягом 5-20 днів (тривалість залежить від особливостей підключення) повинні видати вам на руки технічні умови, а також виставити рахунок за послугу підключення. Саме підключення здійснюється протягом 20-30 днів з дня сплати. За фактом виконаних робіт ви отримаєте новий договір з Обленерго.