Спортивне харчування: види і застосування

Багато хто чув про енергетичні харчові добавки, призначені для заповнення витраченої енергії, але не всі знають, що вживати їх можна не тільки спортсменам. Такий міф виник, тому що першими, хто стали вживати їх, були люди, які професійно займаються спортом.

Насправді спортивне харчування створювалося для тих, чий спосіб життя пов'язаний з великою витратою фізичних сил.

Якщо говорити про таких людей, неважко здогадатися, як багато кілокалорій їм необхідно щодня заповнювати. А для того, щоб їх повною мірою заповнити, потрібно досить багато висококалорійної їжі, яка згодом може привести до проблем зі здоров'ям. До того ж не всі можуть дозволити собі вживати такі продукти.

Саме тому вченими були розроблені харчові добавки, що дозволяють брати з харчових продуктів всі найцінніші поживні речовини. Так виникло спортивне харчування, кращі зразки якого зараз можна замовити на сайті fitnessfactor.ua

Спортивне харчування буває двох видів: білкове і вуглеводне. Вуглеводне харчування сприяє набору звичайної м'язової маси, а білкове - для набору так званої сухої м'язової маси (м'язової маси без наявності жиру).

Які види спортивного харчування існують

Вітамінні добавки

Це спеціально підібрані комплекси, що містять в своєму складі різні вітаміни, мінерали, макро - і мікроелементи, які відіграють велику роль у підтримці імунітету, і допомагають збільшити тонус організму. Також вітамінні добавки сприяють поліпшенню загального самопочуття і збагачують організм елементами, які зміцнюють кістки скелета і саму кісткову тканину. Таке спортивне харчування часто застосовується спортсменами, щоб домогтися підвищеної витривалості.

Жироспалювачі

Це біологічно активні добавки, які дозволяють спалити зайву жирову масу. Діючі компоненти таких добавок - це вітаміни, рослинні речовини і мікроелементи. Жироспалювачі допомагають прискорити обмін речовин в організмі і мають здатність переробляти жирові відкладення і перетворювати їх в енергію. Внаслідок такого швидкого розпаду жирових відкладень, кров збагачується одними вільними жирними кислотами.

Такі харчові добавки необхідні в період тренувань тільки в разі, коли організм сам не може швидко спалити необхідну кількість жирової маси, і йому потрібна допомога. Помітний результат під час прийому цих добавок досягається, якщо поєднувати їх з правильно підібраним харчуванням і рівномірними фізичними навантаженнями.

Особливості застосування жироспалювачів:

  • Правильний прийом - обов'язкова умова застосування цих добавок. Жироспалювачі слід вживати з перервою в 2 або 3 тижні, в іншому випадку є ризик виникнення звикання, через що добавка більш не зможе ефективно діяти на організм;
  • Протипоказані для людей, які мають будь - які серцево - судинні хвороби або підвищений артеріальний тиск;
  • Не можна вживати їх перед відходом до сну;
  • Завжди приймати добавки тільки перед прийомом їжі, а потім запивати великою кількістю води;
  • Якщо виникли підозрілі симптоми після вживання, такі як нудота, сонливість, головний біль або відсутність апетиту, потрібно скоротити дозу.

Гейнер

Це харчова добавкою, що містить в своєму складі дуже багато вуглеводів. Вона використовується, щоб набрати потрібну жирову і м'язову масу. Ця добавка існує в двох варіантах, відмінних один від одного видами вуглеводів - довгими і короткими. Тим, хто бажає набрати вагу, наприклад новачки, рекомендується гейнер з короткими вуглеводами, які мають знижений глікемічний індекс, якщо ж вага в нормі - слід зупинити вибір на добавці з довгими вуглеводами з підвищеним глікемічним індексом. У разі надмірної ваги приймати гейнер не слід.

Гейнер можна розбавляти натуральними соками або молоком, вживаючи його за годину до фізичних навантажень. Не рекомендується пити його в охолодженому вигляді! Така добавка повинна підбиратися індивідуально для кожного спортсмена.

Протеїн

Добавка, що складається зі звичайного білка. За допомогою протеїну можна збагатити організм необхідними елементами, які допоможуть швидко відновити м'язи. Перед вживанням цей продукт обов'язково слід розбавляти натуральними соками або маложирним молоком. Так само, як і гейнер, його не слід приймати в охолодженому вигляді.

Протеїнову добавку приймають через 15 хвилин після того, як закінчилося тренування. Вживати його під час тренувань не можна, тому що в противному випадку організм буде зосереджений на травному процесі, а не на виконанні вправ.

Для того, щоб отримати найбільший ефект від прийому протеїну, після фізичних навантажень рекомендується збільшити добове споживання білка. Щоб дізнатися оптимальне його кількість, слід помножити вагу тіла на 2,5. Слід строго стежити за тим, щоб кількість споживаного за один прийом білка не перевищувало 35 грам.

Амінокислоти

Основні складові кожного білка. При прийомі білка всередину, в організмі відбувається його розщеплення на безліч окремих амінокислот. Вони надають на організм дуже важливий вплив, і підтримують велику кількість життєво - важливих функцій. Однією з таких функцій є і необхідне спортсмену відновлення пошкоджених в процесі тренувань м'язових волокон.

Креатин

Є натуральною харчовою добавкою, представленої у вигляді суміші або таблеток. Завдяки йому м'язи людини забезпечуються додатковою енергією. Велика кількість цієї речовини в організмі забезпечує відмінну роботу м'язів спортсмена навіть при значних навантаженнях.

Креатин присутній в організмі з самого народження і виробляється печінкою і нирками. Багато, чия професія пов'язана з посиленими фізичними навантаженнями, мають недостачу креатину в своєму організмі. Таким чином, з'явилася ця добавка. Вона відмінно підходить для велосипедистів, так як цей вид спорту вимагає значного напруження м'язів ніг.