LED-прожектори: переваги і особливості використання

Якщо потрібно висвітлити прибудинкову ділянку, гараж, паркування, стадіон - вам знадобляться LED-прожектори. Їх використовують для освітлення побутових і промислових об'єктів.

Прожектори, які раніше сприймалися як прилади для освітлення гірських розробок, будівництв, центральних площ міст, спортивних арен, тепер, завдяки світлодіодам, змінили громіздкі корпуси на компактні і легкі, лампи з величезними скляними колбами на світлодіодні матриці, що містяться на долоні дитини. Світлодіодні (LED) прожектори дозволяють зробити світлим не тільки наше житло, але і прикрасити світлом наші будинки і територію навколо них. 

Варіації різної потужності і інших характеристик можуть поставити простого споживача в глухий кут. Втім досвідчені фахівці електротехнічної компанії E.NEXT-Україна https://www.enext.ua/ допоможуть вам розібратися у всьому цьому різноманітті, і вибрати найоптимальнішу модель цього освітлювального приладу.

В яких випадках світлодіодний прожектор можна застосувати і як зробити правильний вибір для кожного конкретного завдання, ситуації? Давайте разом пошукаємо відповіді на ці питання.

Визначаємо, де і що будемо висвітлювати LED прожектором

У приватному будинку прожектори використовують для освітлення: самого будинку, стоянки автомобіля, доріжок, під'їзних шляхів, елементів ландшафту. Корпус такого прожектора повинен бути добре волого- і пилозахищеним. Для забезпечення автоматичного включення світла при відкритті воріт або дверей, для підсвічування доріжок, території заміського будинку в нічний час використовують прожектори з вбудованими датчиком світла та датчиком руху.

Місце можливого монтажу світлодіодного прожектора

На цьому етапі потрібно визначитися з місцем монтажу/кріплення LED прожектора: на стелі альтанки, стовпі, опорі, стіні будинку, бордюрі, в басейні, фонтані.

Якщо потрібно отримати рівномірно освітлену площадку, без тіней, то, можливо, знадобиться кілька прожекторів. Якщо для монтажу LED прожектора потрібні стовпи / стійки, то вимірюємо можливу (або необхідну) їх висоту, визначаємо кут, під яким світло буде падати на освітлювану поверхню.

Визначаємо, який потрібен рівень освітленості

Згідно з метою висвітлення конкретної території обирається необхідний рівень освітленості, який вимірюється в Люксах:

1 люкс = 1 люмен / 1 м2

Люмен - це одиниця виміру світлового потоку, ця характеристика обов'язково вказана в паспорті світлодіодного прожектора.

Наведемо кілька прикладів з вимогами до освітленості:

  • Для прогулянки вночі по галявині досить освітленості 10 люкс;
  • Для орієнтування на місцевості в темний час доби - 2 люкс;
  • Для роботи в коморі, на складі - 100 люкс;
  • Для читання книги - 300 люкс.

Вибираємо колірну температуру світлодіодного прожектора

Залежно від того, що ми зібралися висвітлювати, слід вибирати і колірну температуру світлодіодного прожектора. Вона буває трьох видів:

  • Тепле біле світло - 2700К
  • Нейтральне біле світло - 4000К
  • Холодне біле світло - 6000К

Для підсвічування доріжок, альтанок, веранд і майданчиків біля басейнів найкраще вибрати тепле або нейтральне біле світло.

Освітлення сходинок, входу в будинок, фасадів і майданчиків перед гаражем може мати нейтральну або холодну білу кольорову температуру.

А ось освітлення великих територій - двір, простір перед і за двором - має бути максимально інтенсивним, і саме холодне біле світло дає чітку видимість навколишніх предметів.