Що потрібно знати про лазерні процедури для обличчя

Сьогодні лазери вирішують широке коло естетичних проблем, і цей сегмент в косметології розвивається найбільш стрімко. Експерти дають відповіді на найпоширеніші питання про цей метод.

У чому переваги лазера перед іншими процедурами

Лазер діє сконцентрованим пучком світла, який, в залежності від своєї довжини і інтенсивності, максимально точно надає ту чи іншу терапевтичну або омолоджуючу дію, не зачіпаючи м'язи, кістки, лімфовузли та інші життєво важливі системи та органи.

Лазер сьогодні - це найточніша (до нанометра!) і контрольована технологія в сфері косметології, гінекології, мікрохірургії. 

Лазерний промінь стерильний, має бактерицидну дію, миттєво спаює судини. Але вибирайте завжди обладнання від світових лідерів, чиї технології пройшли незалежні клінічні дослідження і мають сотні професійних нагород і патентів. В київському центрі естетичної медицини Slimmedical, про який детальніше можна дізнатися на сайті https://slimmedical.ua, використовується саме таке найсучасніше обладнання, і найефективніші технології, що в поєднання з цінним досвідом фахівців дає найкращі результати до шляху ідеальної шкіри обличчя і тіла.  

Які бувають лазери

У косметології сьогодні використовується багато різних лазерів. Вони розрізняються по довжині світлової хвилі, потужності, глибині проникнення в тканини, частоті імпульсів.

В основному лазери ділять на абляційні (коли шкіра лущиться дуже сильно, як після пілінгу) і неабляційні (коли лущення локальне). Абляційний лазер (ербієвий YAG лазер і вуглекислотний СО2 лазер) послідовно руйнує поверхневий шар шкіри, вирішуючи проблеми постакне, зморшок, шрамів, пігментації. Вплив неабляційного лазера направлений на глибокі шари тканин, він практично не зачіпає поверхню шкіри. Абляційні лазери дуже ефективні, проте відновлення після процедури займає від півтора до двох місяців, а після неабляційних - всього декількох днів.

Які лазерні процедури для обличчя існують

Лазер косметологи сьогодні використовуються для пілінгу, омолодження, шліфування, біоревіталізації, перфорації, пігментації і багатьох інших процедур. Наприклад, лазерна біоревіталізація проводиться холодним лазером (наприклад, для видалення судин використовується гарячий неодимовий лазер) з незначним нагріванням тканин, тому побічні ефекти у вигляді набряків і почервоніння виключені.

Поєднання лазера і гелю з гіалуроновою кислотою сприяє поліпшенню кровопостачання шкіри, виробленню натурального зволожуючого фактора. Рекомендована кількість процедур - 3-10 з інтервалом в один-два тижні.

Лазерна перфорація зазвичай застосовується для стимуляції відновлення епідермісу. Лазерний промінь розбивається на безліч мікропроменів, що створюють "канали" в шкірі і запускають синтез власного колагену і еластину. Ця процедура може бути болючою, після виникають набряк і лущення, які проходять протягом кількох днів. Молодим пацієнтам достатньо однієї процедури лазерної перфорації в рік, людям більш старшого віку може знадобитися до чотирьох процедур з інтервалом два тижні.

Видалення судин на обличчі відбувається за допомогою неодимового лазера: даний вид лазера розпізнає тільки пігмент гемоглобіну. Якщо пошкодження глибокі (іноді розацеа і купероз представляють собою цілий айсберг, а на поверхні шкіри видно не вся патологія), то процедуру потрібно повторювати. Судини видаляти необхідно, тому що з віком рожеві щічки перетворюються в синюшні плями. У тому числі судинні патології - це причина набряклості і передчасного старіння шкіри, так як пошкоджені капіляри є забиті канали, по яких не проходять живильні речовини і кисень.

Між лазерними шліфуванням і пілінгом різниця в ступені інтенсивності впливу на шкіру. Лазерну шліфовку рекомендують для усунення рубців, в'ялої вікової шкіри, ліфтингу вік. Лазерний пілінг націлений на профілактику старіння, звуження пор і вирівнювання рельєфу, це процедура для більш молодого покоління. Як приємний побічний ефект - видалення пігментації.

Якщо ще кілька років тому реабілітація після шліфувань займала 14-30 днів, то сучасні апарати знижують відновний період до чотирьох-семи днів.

Наскільки болючі процедури

Лазерний вплив не може не відчуватися. Під час процедури відчуваються тепло і поколювання - це нормально. Найчастіше використовують попередню медикаментозну підготовку - премедикацію. Вона знімає тривогу і має седативний ефект. Також під час шліфувань використовують анестезуючий крем.

Для видалення пігментації, судин і лазерного пілінгу не використовують знеболювання, так як сама насадка оснащена охолоджуючим елементом (сапфірове скло спочатку охолоджує шкіру, потім йде подача імпульсу, а також повітряне обдування).

Чи можна робити лазерні процедури влітку за умови життя в місті і використанні SPF

Один з найбільш шкідливих міфів, що лазерні процедури можна проводити тільки в холодну пору року. Лазерні шліфовки і інші види світлового терапевтичного впливу застосовують у всьому світі і при будь-якому фототип шкіри.

СО2 шліфування і ербієве шліфування пошкоджують поверхневий захисний шар шкіри, з'являються скоринки. Якщо пацієнт строго не дотримувався рекомендації лікаря про підготовку шкіри до лазерної шліфовці (ін'єкції, пілінги, застосування спеціальних сироваток), а також порушував постлазерний режим (SPF 35+ кілька разів на день, постлазерная косметика, курс ін'єкцій, здирав скоринки та інше), то є ризик розвитку посттравматичного пігментації.

З якого віку можна робити лазерні процедури

Лазерні процедури в нашій країні по закону можна проводити повнолітнім, тобто з 18 років. Якщо до 18 років, то з письмового дозволу батьків і в їх присутності. Всі процедури робляться строго за показаннями.

Для молодої шкіри рекомендуються лазерні пілінги, лікування акне, видалення капілярів, видалення бородавок, папілом, родимок. Для вікової шкіри потрібні більш сильні параметри шліфування.