Прес-форми для лиття пластмас: сфери використання, особливості виготовлення

Прес-форми широко використовуються в промисловості при виготовленні пластмасових виробів різного призначення. Від точності цієї конструкції залежить якість вироблених виробів, відсутність дефектів і відхилень від прийнятих на виробництві стандартів.

Конструкція являє собою ємність, в яку заливається матеріал для отримання виробів певної конфігурації і розміру. В'язкий, тягучий полімер при цьому повинен заповнити кожен куточок ємності, що досягається завдяки високому тиску. На сайті https://moldmaking.tech/ ви зможете замовити виготовлення прес-форм і екструзійних форм любої складності. 

Особливості конструкції форм для лиття пластмас

Зазвичай, пресформа проектується для подальшого виробництва якого-небудь одного виробу з пластику. Крім цього, існують так звані «модульні» форми, конструкція яких передбачає змінні компоненти, що дозволяють змінювати конструкцію виробів або ж повністю замінити виріб на інше. Таким чином, одна і та ж пресформа дозволяє виробляти різні види продукції в різний час. 

Якщо вироби мають велику площу і відносно просту конструкцію, то іноді для інтенсифікації лиття під тиском конструюють так звані «поверхові» форми. Ці форми мають дві паралельні площині роз'єму і при багатомісної конструкції можуть працювати на відносно невеликих термопластавтоматах. Недоліки таких форм - дорогий гарячий канал, збільшений пакет плит (висота прес форми), що іноді викликає необхідність застосування нестандартних вузлів змикання ТПА.

Етапи виготовлення прес-форм

Виготовлення конструкції для лиття пластмаси проходить в 3 основних етапи:

  • На початковому етапі створюється ескіз. Для цього розробляються креслення, конструкції. За підсумками проведеної роботи виходить 3D модель. Завдяки комп'ютерному моделюванню і системам CAD / CAM вдається уникнути дефектів після завершення виготовлення прес-форми.
  • На другому етапі відбувається конструювання. З'єднуються деталі, згідно із складеними кресленнями і 3D моделі. Завершується цей етап 3 стадіями термообробки і 3 стадіями механічної обробки.
  • З готовою прес-формою проводяться завершальні роботи - доведення конструкції до досконалості. Конструкція перевіряється на відсутність дефектів і тестується.

Типи конструкцій

За принципом дії прес-форми поділяються на 2 види:

  • прямого пресування. Підходять для виготовлення невеликих виробів. У них присутня матриця, на яку укладаються полімери і пуансон, що ущільнює матеріал.
  • литтєвого пресування. У таких прес-формах деталі знаходяться в зімкнутому стані, а матеріал закладається всередину за допомогою завантажувальної камери методом лиття. Підходять для виробництва великого обсягу виробів із пластику.

За зовнішніми ознаками поділяються на 3 види:

  • двохплиткові - складаються з нерухомої форми і рухомого пуансона;
  • трьохплиткові - складаються з нерухомої матриці і 2 рухомих пуансонів;
  • гарячеканальні - конструкція обладнується нагрівальними елементами.