Три критерії вибору шарових кранів

При організації водопровідної мережі всередині будинку широко використовуються шарові крани. Вони практично витіснили аналог – пробкові конусні пристрої, оскільки є більш надійними та практичними.

Однак, збираючись купити шаровий кран, важливо знати 3 критерії, що визначають експлуатаційні характеристики цієї арматури. Їх ми зараз і розглянемо.

Три параметри вибору

При купівлі звертати увагу потрібно на такі характеристики:

  1. Тип матеріалу.
  2. Принцип з'єднання з трубою.
  3. Конструкцію запірного елемента.

Важливо: рекомендуємо звернути увагу на пропускну здатність. Зазвичай для внутрішніх водопровідних мереж використовують частково прохідні моделі кранів, які бувають стандартні та неповнопроходимі. У других пропускна властивість може бути знижена до 40-70%. Через стандартні може проходити до 90% обсягу водного потоку.

Звертаємо увагу на тип матеріалу

У ролі сировини для виробництва використовують:

  • латунь;
  • силумін;
  • пластик;
  • комбіновану сировину з кольорових металів.

Найкращими визнані латунні конструкції. Цей матеріал стійкий до корозії, гідроударів, температурного режиму. Такі моделі можна встановлювати у трубопроводи зі сталі або пластику.

Силумінова арматура проводиться з дешевого аналога латуні – сплаву кремнію й алюмінію. Характерними рисами таких шарових кранів є більш доступні ціна та крихкість. Їх рекомендується встановлювати у трубопроводах з холодною водою.

Пластикові – найдоступніші аналоги, підходять для інженерних мереж із сантехнічної пластмаси.

Порошкові виробляються за технологією порошкової металургії з кольорового металу (спікаються під високим тиском). Варто врахувати, що такі крани за умови посиленої експлуатації схильні до зриву різьблення й розтріскування.

Принцип з'єднання із трубою

Згідно з цим параметром, шарові крани поділяються на:

  • муфтові;
  • фланцеві;
  • зварні.

Перші кріпляться до трубопроводу завдяки внутрішній різьбі (буває циліндрична або конічна). Муфтову шарову арматуру зазвичай застосовують на комунікаціях з невеликим діаметром (до 50 мм).

Фланцеві встановлюють на трубах, діаметр яких понад 50 мм. Таке кріплення доцільно використовувати там, де в перспективі можливий демонтаж водопроводу.

Зварні вироби кріпляться за допомогою зварювання. Такий спосіб найбільш надійний і герметичний. Це кріплення необхідно застосовувати на важкодоступних ділянках зовнішніх трубопроводів. Звареними можуть бути не тільки металеві крани, а й пластикові. Останні використовуються в комунікаціях із синтетичних матеріалів (поліпропілену).

Важливо: фланцеві шарові крани підходять для організації трубопроводів у приміщеннях, де заборонені зварювальні роботи.

Відмінності за типом запірного елемента

Відповідно до даного параметру, крани поділяються на такі види:

  1. З кулькою на опорах. У них сферичний запірний елемент оснащений опорами. Завдяки їм, краном простіше керувати. Однак конструкція таких пристроїв складніша, тому і ціна на них вище.
  2. З кулькою пливучого типу. У таких моделях сферичний запірний елемент нещільно з'єднаний зі шпинделем, тому може зміщуватися. Встановлюють ці пристрої на трубопроводах, діаметр яких не перевищує 200 мм. Якщо цей показник більший, то засувка створює дуже високі навантаження на ущільнення, через що робота шарової арматури ускладнюється.

Бувають і пристрої з додатковими опціями. Більш досконалі моделі шарових кранів можуть, наприклад, виводити надлишок повітря, оснащені регулятором, фільтром або мають функцію дренажу.