Дистанційна освіта не працює. Перевірено на 5 мільйонах школярів

До такого висновку прийшли автори дослідження, які оцінили успішність 5 млн американських школярів 3-8 класів за останні місяці навчального року. Пандемія змусила школи спішно переходити на онлайн-навчання, до якого ні вчителі, ні діти, ні освітні платформи виявилися не готові.

Пандемія змусила школи перейти на дистанційне навчання, але дослідження неурядової організації NWEA вказує на те, що школярі набагато гірше засвоюють предмети онлайн, ніж на уроках в класах. Результати дослідження засновані на даних 5 млн учнів США, повідомляє інформаційна агенція BI.

Так, американські школярі 3-8 класів освоїли програму англійської мови на 70%, а математики тільки на 50%, в порівнянні з тим, що вони зазвичай встигають пройти за цей час. Також автори роблять висновок, що учні з бідних сімей, у яких рідше буває доступ до гарного інтернет-зв'язку, виявилися диспропорційно ущемлені в результаті переходу на дистанційне навчання.

А тим часом на сайті ONESTEP EDUCATION ви дізнаєтесь про «Київський міжнародний університет», і інші ВУЗи, які мають підготовчі факультети, а також всі бажаючі вчитися в Україні зможуть отримати безкоштовну консультацію.  

Онлайн-навчання стало для ряду великих ІТ-компаній і провайдерів телекомунікаційних послуг додатковою статтею доходу. Протягом більше десятка років гіганти на кшталт Apple або Google активно вкладали в цей сектор. Початок пандемії прискорв те, що бачилося експертам як поступовий перехід від очної освіти до дистанційної. В результаті компанії намагаються відхопити велику частку ринку: Google Classrooms і Zoom пропонують школам безкоштовні послуги, а Verizon і Charter укладають договори з керівництвом освітніх установ на надання інтернет-послуг.

Ці заходи дають значну віддачу - у Google Classrooms, наприклад, в квітні число активних користувачів перевищила 100 млн. Це вдвічі більше, ніж до початку поширення коронавіруса.

Дослідники вказують на ряд недоліків онлайн-освіти, які технології поки не зуміли подолати:

  • Розвиток емоційного і соціального інтелекту сповільнився і загальмував процес навчання. При цьому зайвий час за екраном призвів до зростання тривожності, депресії і відсутності інтересу.
  • Вчителям важко приділяти персональну увагу окремим учням, і цей обов'язок падає на плечі батьків. Вони не можуть, як в класах, оцінювати засвоєння матеріалу по мові тіла школярів.
  • У ряду школярів вдома немає необхідних для нормального навчання ресурсів: навчальних посібників, книжок, канцтоварів, комп'ютерів. Крім того, вони перестали отримувати обіди.

Можливо, онлайн-курси починають приносити користь у більш свідомому віці, починаючи з 9-10 класу або вже після школи. У всякому разі, дослідження, проведене європейськими вченими, вказує на те, що якісна дистанційна освіта не менш ефективна, ніж традиційні заняття. Але для американських школярів, їх батьків та вчителів це слабка втіха.