Рекомендації по догляду за зубними імплантами

Зіткнувшись з втратою зуба, перед багатьма виникає питання: Що робити? Який метод заміни зуба вибрати? Один з кращих варіантів, як виправити ситуацію, є використання імплантатів.

Імплантація та протезування - два нерозривно пов'язаних етапи в створенні гарної посмішки, тому турботи вимагають як імплант так і коронка на ньому. Щоб зубні протези з опорою на імпланти служили Вам вірою і правдою протягом багатьох років, необхідно, насамперед, зважено підходити до вибору клініки. На сайті https://kds-clinic.com/implantaciya ви дізнаєтесь про діяльність харківської стоматології KDS, яка на протязі багатьох років успішно практикує імплантацію, ортодонтію, протезування, лікування, вибілення, видалення зубів. 

Втім, надзвичайно важливим є дотримання деяких правил догляду.

  • Правило №1: після фіксації коронок і протезів на імпланти рекомендується протягом 2-3 місяців обмежити надмірне навантаження на них для «адаптації» кістки навколо імплантів до навантажень.
  • Правило №2: щоденне чищення, не менше 2 разів на день, зубів і імплантів обов'язкове. Зауважимо, що при поганій гігієні порожнини рота страждає як металокераміка на імплантатах, так і знімні протези на імпланти, адже зубний наліт однаково добре прикріплюється до них. Особливими зонами в догляді є: частина імпланта, що виступає над яснами і частина, прилегла до неї. Чистять імпланти так само, як і звичайні зуби: плавно рухаючи зубною щіткою круговими рухами вниз - вгору.
  • Правило №3: для очищення контактуючих поверхонь імплантів необхідно регулярно користуватися флоссами (зубними нитками). Для гігієни різних ортопедичних конструкцій застосовуються супер -флосси Oral-B. Вони чудово видаляють наліт і залишки їжі в супраструктурі імплантів.
  • Правило №4: дентальні протези потребують якісного очищення шийок, міжзубних проміжків і важкодоступних місць. Для цих цілей призначається іригатор (нагадує електричну зубну щітку, але з функцією напору води), який покращує кровообіг в яснах і видаляє залишки їжі. Також іригатор сприяє профілактиці хвороб десен. Користуватися ним необхідно поряд зі звичайною зубною щіткою кожен день.
  • Правило №5: потрібно мінімум раз на півроку відвідувати гігієніста (краще гігієніста-парадонтолога) з метою проведення професійної гігієни зубних імплантів і зубів. На прийомі необхідно особливо зазначити лікаря наявність імплантів і їх розташування тому не завжди можна зрозуміти їх наявність.

Догляд після імплантації зубів

Реабілітація в післяопераційний період після імплантації зубів дуже важливий період в процесі приживлення, вимагає великої відповідальності від пацієнта і включає в себе наступне:

  • У деяких випадках хірург-стоматолог призначає антибіотики, прийом яких строго обов'язковий (особливо, якщо встановлено більше 2-х імплантів).
  • Після імплантації зубів необхідна спеціальна дієта, що виключає жорстку і грубу їжу. Харчування після імплантації складається з фруктових і овочевих пюре, круп, м'ясні страви готують з фаршу.
  • Приживлення імплантів починається відразу ж, тому алкоголь після імплантації категорично не рекомендується, також куріння вкрай негативно впливає на імпланти і може спровокувати відторгнення зубного імпланта. 
  • Щоб уникнути ускладнення після установки імплантів слід обмежити фізичну активність і відвідування саун, лазень на 3-5 днів.
  • Шви після імплантації не можна відривати і знімати завчасно.
  • Якщо сильно болять ясна після імплантації необхідно прийняти знеболювальний засіб.
  • Гігієна порожнини рота після імплантації проводиться щіткою з м'якою щетиною два рази в день. Але в області операції зуби краще обробляти ватно-марлевим тампоном, змоченим 0,005% розчином хлоргексидину і якомога менше травмувати.
  • Відчуття після імплантації зубів не найприємніші, але все одно необхідно обполіскувати порожнину рота антисептиком після чищення і протягом дня після кожного прийому їжі, за винятком дня операції (у цей день не можна полоскати)