Сприятливі дні для зачаття дитини: як розрахувати

Упродовж менструального циклу є лише кілька днів, коли може наступити зачаття. Це відбувається під час фази, яка називається овуляцією. Вона настає приблизно на 14-й день, якщо цикл триває 28 днів. В цей час дозріла яйцеклітина виходить з яєчника й спускається в маткову трубу. Тут вона або зустрічається зі сперматозоїдом, або знаходиться в очікуванні добу, і якщо запліднення не відбулося, гине.

Кілька днів до овуляції та день після неї — ворота можливості для вагітності. Таким чином, якщо точно знати час настання цієї фази, можна значно підвищити шанси на зачаття.

Розрахунок за календарем

Якщо менструальний цикл точний, то можна розрахувати сприятливий для зачаття час математично. Овуляція відбувається за 10–14 днів до наступної менструації. Тобто якщо цикл 28 днів, то це станеться у термін з 14 по 18 день від початку менструації, а якщо цикл 30 днів — то в проміжку між 16 та 20 днем включно. Сприятливими для зачаття можна вважати дні з 10 по 19 у разі 28-денного циклу й період з 14 по 21 день у 30-денному. Однак оскільки менструальний цикл коливається й рідко буває точним, такий метод розрахунку ненадійний.

Розрахунок за ознаками овуляції

Овуляцію можна розпізнати за певними проявами:

  1. Змінюється характер вагінальних виділень. Вони стають більш рясними й в'язкими.

  2. Посилюється статевий потяг.

  3. У деяких жінок з'являються незначні болі, що нагадують менструальні, з правого або лівого боку (в залежності від того, в правому або лівому яєчнику дозріває і виходить домінантний фолікул).

Розрахунок за зміною температури тіла

За день до овуляції трохи падає, а в день овуляції підвищується температура тіла. Однак потрібно розуміти, що і падає, і підвищується вона дуже незначно, й щоб вловити це підвищення (0,3–0,6 ° С) необхідно вимірювати температуру в прямій кишці (так звана базальна температура) до того, як вранці встати з ліжка, робити це щодня і фіксувати результати. Рекомендовано використовувати для таких вимірювань високоточний термометр.

Тест з лютеїнізувальним гормоном

Це більш точний метод визначення овуляції, який нагадує аптечний тест на вагітність. Він ґрунтується на визначенні рівня лютеїнізувального гормону (ЛГ) в сечі. За 36 годин до овуляції цей показник досягає пікових значень, відповідно, цей день і 2–3 наступних можна вважати найбільш сприятливим періодом для зачаття. Тести для визначення ЛГ у сечі в домашніх умовах продаються в аптеках.

Фолікулометрія

Це метод визначення овуляції за допомогою ультразвукового дослідження яєчників, але не одноразового, а моніторингу протягом декількох днів, зазвичай починаючи з 7–8 дня циклу (відлік з першого дня менструації). Детальна інформація за посиланням: https://mdclinics.com.ua/ua/uslugi/follikulometriya/ В цьому випадку визначається розмір домінантного фолікула — овуляція відбувається, коли він досягає 18–25 мм. День досягнення домінантним фолікулом 18 мм починає сприятливий для зачаття період тривалістю в 3–4 доби.