Секрети бісерного мистецтва

Творчі люди можуть створювати красиві і корисні речі з різних матеріалів. У рукодільниць усього світу в особливій пошані — бісер. З нього роблять унікальну біжутерію, аксесуари, ним вишивають картини, ікони, хоругви, прикрашають домашній текстиль, деталі одягу.

Спочатку виготовлення скляних намистинок було складною ручною роботою, за яку доводилося дорого платити. Механізація, а в подальшому і автоматизація процесу призвели до здешевлення виробництва, що зробило гарний матеріал для прикладного мистецтва доступним і різноманітним.

Саме тому, що пропозицій багато, важливо розуміти, який бісер краще для втілення тієї чи іншої ідеї. Основні виробники - Чехія, Китай, Японія. За співвідношенням доступність-якість лідером став чеський бісер компанії Preciosa.

Характеристики та види скляних намистинок

Чеське скло має багатовікову історію, у нього чимало шанувальників. Бісерини різних колекцій відрізняються кількома параметрами:

  • Розміром, який визначається по Богемській системі: чим більше номер виробу, тим менше його діаметр. Так в бісер 10/0 він становить 2-2,3 мм і в десяти грамах налічується в середньому 920 штук, а в 12/0 зменшується до 1,7-1,9 мм, що збільшує кількість до 1650 штук. Щоб працювати з дуже дрібним бісером, потрібно мати більше досвіду, багато часу, бути уважним і терплячим.
  • Формою. Найпопулярнішою стала універсальна кругла. Підходить для вишивки, виробів, прикрас. Досвідчені майстрині використовують також стеклярус, «крапельки», «вісімки», багатогранники.
  • Типом скла. В каталозі Preciosa можна знайти бісер прозорий, веселковий і матовий, непроникний перламутровий і металізований, а також блискучий, «хамелеон», з пофарбованою зовнішньою або внутрішньою поверхнею, з ефектом кераміки або дорогоцінних металів.
  • Формою перетину отвору - круглої і квадратної.

Всі ці характеристики не впливають на якість: калібровані бісеріни з однаковим маркуванням не відрізняються за розміром, відтінкам, розміщення отвору. Якщо матеріалу виявилося недостатньо для закінчення роботи, його завжди можна заповнити абсолютно ідентичним, точно вказавши номер виробу за каталогом магазину або карті Preciosa.

Правила вибору

Все залежить від досвіду і намірів майстрині. Тому, хто сам створює ескізи, вміє гармонійно поєднувати відтінки, володіє образним мисленням, нескладно в багатому асортименті підібрати необхідний набір бісеру, хоча це теж займе час. Якщо задумана вишивка по готовій схемі, то варто скористатися інструкцією виробника або послугами менеджера, який на місці підготує набір з квітів, які відображені на малюнку. Таким же чином варто вчинити в разі бісероплетіння або інших видів рукоділля.

Невисока ціна, хороша якість, фантастичне різноманіття стали хорошим поєднанням, щоб дозволити цінителям бісерного мистецтва займатися улюбленою справою.