Секрети хорошого врожаю баклажанів

Баклажан - теплолюбна культура. Перепади температури, затяжні опади, сильний вітер дуже небезпечні для даної культури. Саме тому виникає чимало проблем при вирощуванні, тим не менш, багато дачників навчилися успішно вирощувати таку вибагливу культуру і збирати при цьому відмінний урожай.

Баклажан хоч і є популярним овочем серед українців, але кожен городник знає, що виростити цю рослину і домогтися гарного врожаю, - клопіте заняття. Всьому виною сильні атаки шкідників, які приділяють рослині надмірну увагу, від чого багато позбавляються врожаю зовсім. Відповідь на питання чим обробити баклажани від шкідників ви знайдете на сайті semena.cc, втім це не єдина причина підсумкового фіаско, так як баклажан - досить примхливий овоч. Саме тому кожен городник повинен чітко знати всі правила і секрети успішного вирощування, тоді всі перешкоди здадуться незначними, а високий урожай - очікуваним явищем.

Основні правила і рекомендації для успішного вирощування

Насіння

Насіння баклажанів - "тугодуми", сходять нешвидко, до місяця. Попередньо їх замочують у воді з прискорювачем.
Температура для сходів повинна бути 27-28 градусів, тобто досить тепло

Розсада

Щоб уникнути подальшої пікіровки, кожне зернятко зазвичай сіється відразу в окремий стаканчик. Сіють насіння наскільки можливо неглибоко, взагалі, бажано просто трохи присипати їх грунтом. Можна застосовувати, наприклад, наступну технологію: висівати по 1-2 насінини в прозорі пластикові чарочки об'ємом 100 грамів, на 2/3 заповнені землею. Баклажани ростуть, поки по стінках чарки не будуть добре видні корінці, після чого їх обережно, щоб не пошкодити кореневу систему, розсаджують в ємності об'ємом максимум 0,5 літра.

Ще один метод: посіяти баклажани в торф'яні таблетки, на глибину 5 мм, помістити їх в контейнер з кришкою і дня на три-чотири поставити в тепле місце, близько 27 градусів. У цій температурі контейнери витримують три-чотири дні, після появи сходів переставляють в температуру +18 градусів.

Кущики розсади не повинні торкатися один одного листочками. Коли вони трохи підростуть, кожну таблетку ставлять в окрему ємність і підсипають землею трохи вище рівня таблетки. У міру зростання розсади землю трохи підсипають.

Після перевалки головним завданням буде уберегти розсаду від хвороб, а для цього її з великою обережністю поливають - потрібно дивитися не на те, наскільки волога земля, а на сигнали, які посилає рослина. Поливають розсаду суворо вранці.
Коли розсада підросте, поливати її можна вже частіше.

Грунт для розсади повинен бути легким і, так як розсада буде довго «сидіти» в цій ємності - поживним. Залежно від сорту, насіння баклажанів висівають за 60-75 днів до посадки у відкритий грунт.

Висадка

Висаджують розсаду в родючий, попередньо добре розпушений ґрунт, в ідеалі - в теплу грядку. Баклажани не просто люблять сонце, вони важко переносять затінення, тому на городі треба вибирати під їх посадку самі сонячні місця. Як і перці, баклажани добре себе почувають, коли їх «ноги» в теплі - на момент висадки температура грунту повинна бути +20 градусів.

Схема посадки

Баклажани висаджують як в ряд, так і в шаховому порядку на відстані 35х40 см, для високорослих сортів правильним буде відстань 50х60 см. Щоб створити сприятливий для баклажанів мікроклімат, грядки по периметру огороджують бортиками, наприклад, плівкою, при цьому верх залишають відкритим . Якщо баклажани вирощують не в теплиці, а в ОГ, з північної або вітряної сторони висаджують кулісні рослини.

Полив

У баклажанів велике листя-лопухи, що випаровують велику кількість вологи. Очевидно, що ця культура потребує подвійної порції води в порівнянні з тим же перцем. Поливати краще в першій половині дня, регулярно і строго під корінь. У цьому сенсі баклажани - як помідори, поливів «зверху» не виносять.

Розпушування і мульчування

Розпушування заборонено. Коріння баклажанів розташовані зовсім близько до поверхні землі і під час розпушування їх можна пошкодити. Мульчування замість розпушування посадки баклажанів рекомендується мульчувати. В якості мульчі відмінно працює перегній, перепріли рослинні залишки та інша органіка.

Пасинкування

Пасинкують зазвичай високорослі сорти баклажанів, при цьому видаляють ті пасинки, які ростуть усередину куща. Ближче до серпня можна видалити нижнє листя, яке росте до першої розвилки. Все це допомагає знизити навантаження на рослину.