Вирощування помідорів

Томати вирощують практично всі дачники та городники — це, мабуть, найпопулярніший овоч. І готуватися до посіву треба заздалегідь.

У першу чергу, потрібно придбати насіння помідорів від інтернет-магазину «Дім і Сад». Далі ж відбуваються інші процеси, пов’язані з вирощуванням цих овочів.

Як визначити терміни посадки?

Це один з головних предметів суперечок у дачників. Одні починають висівати насіння на розсаду вже в кінці лютого — початку березня. Інші чекають кінця березня. А як же правильно?

Все залежить від того, де потім будуть рости томати. Якщо в теплиці - насіння потрібно висівати в середині березня. Якщо у відкритому грунті - до кінці березня або навіть початку квітня. Зорієнтуватися можна за термінами висадки: до цього моменту розсаді має бути 50 - 60 днів.

У чому вирощувати розсаду?

Томати не бояться пересадки, більше того, вона йде їм тільки на користь, тому вирощувати розсаду томатів можна як в ящиках, так і в стаканчиках.

З ящиками можна заощадити місце на підвіконні - в них міститься більше рослин. Але це не надовго - потім розсаду помідорів все одно доведеться рлзпікірувати по окремих стаканчиках.

Розсада в стаканчиках займає на підвіконні більше місця, але в цьому випадку її можна не пікірувати – це допоможе заощадити час.

Який грунт використовувати для вирощування розсади?

Оптимальний варіант - суміш торфу і перегною в співвідношенні 2:1.

На відро такого грунту корисно додати літрову банку піску. І добрива: 2 ст. ложки подвійного суперфосфату, 1,5 столові ложки сечовини, 1 ст. ложку сульфату калію і 1 стакан золи.

Висівають насіння на глибину 1 - 2 см.

Чи треба пікірувати розсаду томатів?

З цього приводу у дачників теж багато суперечок, але сенс дуже простий. Якщо прищипнути у томата центральний корінь, він починає активно нарощувати бічні корінці, кущ утворює потужну кореневу систему, здатну засвоїти більше корисних речовин. А чим краще харчування, тим вище урожай.

Пікірують помідори, коли у розсади сформується перша пара справжніх листків. Рослини викопують з ящика або виймають з стаканчика, акуратно видаляють землю в нижній частині кома, щоб оголився головний корінець. Його підрізають на третину. Після цього томати садять в окремі стаканчики (якщо вони росли в ящику) або в стаканчики побільше.

Популярні сорти

Серед популярних сортів помідорів варто відзначити такі:

  1. Волове серце червоне.
  2. Томат фіолетовий.
  3. Томат для соління Бінго F1.
  4. Томат перцевидний.