Поради по вибору клею для плитки

Зовсім недавно для монтажу керамічної плитки використовували піщано-цементну суміш, а найбільш просунуті майстра додавали до неї фарбу, чи клей. Це далеко не найідеальніший склад, тому не дивно, що плитка з часом починала відставати від поверхні.

Сьогодні, на наше щастя, з'явилося безліч спеціальних клеїв, які забезпечують високу ступінь адгезії, причому існують склади для різних типів плитки, різних підстав і умов експлуатації. І якщо вам потрібен дійсно якісний клей для плитки, скористайтесь вигідними пропозиціями від інтернет-магазину kiev.kub.in.ua, саме тут у великому асортименті представлено клеї для різних типів плитки і умов експлуатації.

Спробуємо розібратися, як не розгубитися в цій різноманітності і який клей для плитки вибрати, враховуючи безліч факторів.

Майстри знають, що абсолютно універсального клею для плитки не існує, хоча в продажу є щось подібне. У складних умовах експлуатації (наприклад, ванна кімната) універсальні склади краще не використовувати.

Вибір клею будується на таких трьох основних факторах:

  • розміри, матеріал і особливості використовуваної плитки;
  • тип поверхні;
  • умови експлуатації.

Є клеї, призначені для використання всередині приміщенні і зовні, в умовах підвищеної вологості, постійного перепаду температур і т.д. Сучасні клейові склади в більшості своїй грунтуються на все тій же цементно-піщаної суміші, тільки до неї додають пластифікатори та інші хімічні добавки, які і забезпечують високу адгезію.

Зазвичай клей випускається у вигляді сухої суміші, яку необхідно розбавити певною кількістю води, але є і вже готові пастоподібні склади, або мастики. Пастоподібний клей виробляють на основі продуктів нафтопереробки, латексу і деяких добавок. Він коштує дорожче, в транспортуванні не дуже зручний, але незамінний, коли необхідно монтувати важку велику плитку або керамограніт, а також коли потрібно наклеїти плитку на фанеру або гіпсокартон.

Основні види плиткового клею

Залежно від складу плитковий клей буває таких типів:

  • Клей на цементній основі - це класика жанру. Сухі суміші готують на основі цементу і піску, додають в них полімерні і латексні добавки, отримуючи різні за властивостями склади. Головна перевага таких клеїв - низька ціна. Вартість монтажу 1 м2 плитки клеєм на цементній основі в 20 разів нижче, ніж при використанні епоксидного клею, і в 10 разів нижче дисперсійного. Завдяки численним можливим добавкам можна приготувати склад, що максимально підходить під будь-які умови експлуатації. Це означає, що можна говорити про якусь універсальності. 
  • Епоксидний клей готується з декількох компонентів. Це епоксидно-поліуретанові смоли, органічні добавки і інертні наповнювачі, до яких додають каталізатор на органічній основі. У підсумку виходить склад з унікальними властивостями. Він забезпечує надміцне з'єднання плитки з поверхнею, не боїться морозів, підвищеної вологості, перепадів температур, він не дає усадки і витримує найвищі навантаження. Мінус - ціна: монтаж квадратного метра плитки на такий клей обійдеться майже в стільки ж, скільки і сам кахель. Епоксидний клей використовують в місцях з максимальним навантаженням: метро, ​​аеропорти, цеху та інші приміщення.
  • Дисперсійний клей виробляють на основі синтетичних смол, з органічними добавками і інертним наповнювачем. Суміш обійдеться дешевше епоксидної, але все одно в рази дорожче звичайного цементного. Головна перевага - висока пластичність, тому дисперсійний клей незамінний, коли необхідно виконати монтаж плитки на рухому основу, наприклад, дерев'яні підлогу і стіни. Суміш продають вже готовою до використання, вона швидко схоплюється і висихає.

Клей і умови експлуатації

Для зовнішніх і внутрішніх робіт будуть потрібні різні склади клею. Особливий клей буде необхідний і тоді, коли мова йде про експлуатацію в умовах підвищеної вологості, частої зміни температур, морозів, високих механічних навантажень.

Найпростіший дешевий клей на цементній основі призначається для використання в сухих приміщеннях без перепадів температур. Ним можна проводити монтаж плитки у вітальні, їдальні або вітальні.

Для зовнішніх робіт випускають спеціальні склади, які відрізняються морозо- і вологостійкістю. Такий клей не боїться морозу, сонця, дощу та інших негативних природних впливів. Його можна використовувати і усередині приміщень, правда, виправданим його застосування буде тоді, коли його виняткові властивості дійсно необхідні.

Для укладання плитки на підлоги з підігрівом краще використовувати еластичні склади. Такий клей витримує лінійні розширення стяжки і не тріскається, продовжуючи тим самим первинний зовнішній вигляд обробленої поверхні.