Лічильник опалення: який вибрати і як встановити

Індивідуальний тепловий лічильник допоможе дізнатися, скільки ви споживаєте за сезон опалення, а також почати економити. Розповідаємо про особливості встановлення і експлуатації даного обладнання.

Установка лічильника опалення

Існує два види теплових лічильників: індивідуальні, призначені для окремих квартир, і загальнобудинкові.

Нові будинки часто мають горизонтальну опалювальну систему, тому таке обладнання дозволяє поставити в квартиру персональний лічильник. Всі будинки, побудовані після 2005 року, повинні бути обладнані таким чином, щоб в кожній квартирі можна було встановити подібну систему.

Будинки, яким вже 40-50 років, наприклад, хрущовки, мають вертикальну систему опалення. В такому випадку отримати дозвіл на установку власного лічильника практично неможливо. У старих будинках з вертикальним опаленням встановлюють загальнобудинкові пристрій обліку тепла.

При цьому індивідуальний лічильник в квартирі дозволить заощадити значно більше, ніж загальний. Так, в першому випадку економія складе від 30 до 70%, а в другому - від 10 до 30%. А замовити монтаж лічильників тепла ви зможете на сайті poverka.org.ua Служби повірки лічильників води. 

Індивідуальний лічильник тепла: який обрати, і як встановити

Індивідуальний лічильник тепла дозволяє регулювати кількість подачі тепла, тобто самостійно зменшувати або збільшувати споживання енергії.

Ця система передбачає 2 трубопроводи: зворотний і подаючий, до яких під'єднують радіатори. У кожну з батарей надходить теплоносій однакової температури. Найчастіше розводка прихована в стяжці підлоги.

Квартирні лічильники дозволяють строго відстежувати кількість використаного тепла, таким чином платити тільки за витрачену енергію.

Існує 2 типи квартирних лічильників:

  • механічні;
  • ультразвукові;

Механічні теплолічильники: плюси і мінуси

Механічні пристрої відносяться до найбільш простих лічильників. Вони бувають трьох видів: гвинтові, турбінні, крильчасті. Принцип їх роботи полягає в перетворенні поступального руху теплоносія в рух вимірювального приладу.

Основні переваги пристрою - невисока вартість і проста установка.

При цьому такий лічильник не можна використовувати, якщо в якості теплоносія використовується жорстка вода, а також якщо в ній містяться частинки іржі, накипу або окалини. Все це засмічує механічні частини пристрою, тому перед ним встановлюються спеціальні фільтри. Також механічні пристрої дуже важко переносять різкі коливання витрат.

Механічний лічильник працює наступним чином: потік по трубах води обертає спеціальну крильчатку, а обчислювач підраховує і фіксує кількість зроблених обертів. Термін служби такого пристрою - 13 років, але це за умови дотримання всіх умов монтажу та експлуатації.

Ультразвукові теплолічильники

Такі лічильники найбільш довговічні і надійні. Головна їхня перевага - відсутність рухомих елементів, які схильні до поломок. Ультразвукові пристрої мають два датчика, за допомогою яких розраховується витрата теплоносія.

Плюси ультразвукового лічильника:

  • висока надійність;
  • знімний обчислювач;
  • довговічність;
  • точність.

Куди звертатися, і які потрібні документи

Перш за все узгодьте установку лічильника зі балансоутримувачем будинку. Це може бути ОСББ, ЖЕО або ЖБК. Після зверніться в ліцензовану проектну або організацію, яка розробить проект обладнання квартирного вузла обліку, після чого слід звернутися до свого постачальника теплоенергії. 

Щоб встановити індивідуальний лічильник тепла у себе в квартирі, знадобляться наступні документи:

  • оригінал проекту обладнання квартирного вузла обліку (2 примірники);
  • технічні паспорт квартири (якщо його немає, то знадобиться спеціальна довідка від балансоутримувача з даними про опалювальної площі);
  • паспорт лічильника, якщо прилад вже придбаний;
  • останню оплачену квитанцію за опалення.

Підрядник, який встановлює пристрій, повинен мати ліцензію. В іншому випадку, організація, яка постачає тепло, не підпише дозвіл і проект.

Лічильник тепла: це варто знати

Лічильник тепла, який ви плануєте встановлювати, повинен мати український сертифікат. Якщо у вас виникли якісь сумніви, то законність пристрою можна перевірити в Державному реєстрі засобів вимірювальної техніки.

Існують спеціальні індивідуальні лічильники тепла, які дозволяють знімати показання віддалено. Але їх ціна значно вища, ніж у звичайних.

Лічильники тепла не допоможуть зробити приміщення теплішим. Для цього потрібно подбати про захист квартири від втрати тепла. Так, наприклад, через щілини у вікнах, стінах, дверях найбільше пропадає тепла.