Що потрібно знати про автоінструмент

Рано чи пізно практично кожен автолюбитель приходить до висновку, що в багажнику його машини неодмінно повинен знаходитися інструмент. У потрібний момент він допоможе виконати дрібні ремонтні роботи, адже в дорозі може трапитися різне. Але як вибрати хороший набір інструментів для авто і не прогадати?

Якість інструменту і, як наслідок, його ціна залежать від безлічі факторів: торгової марки, застосованих у виробництві матеріалів, технології виготовлення. Все це відбивається на міцності виробу, точності робочих розмірів і зносостійкості. Фахівці при виборі оцінюють характер обробки поверхні, правильність геометричної форми, вагу; перевіряють наявність гальванічного покриття та гарантії виробника. А замовивши інструмент в інтернет-магазині https://toolclub.com.ua/ ви можете бути впевнені в якості і функціональності, ажде тут представлена оригінальна продукція відомих виробників з відмінною репутацією.   

Класифікація автоінструменту

Автоінструменти бувають професійні і напівпрофесійні.

  • Професійні вироби виготовляють із спеціально розробленої сталі за складною технологією. Висока якість таких інструментів, як правило, не викликає сумнівів. На них надається тривалий гарантійний термін, але й коштує таке задоволення, природно, недешево.
  • До розряду напівпрофесійних відносяться інструменти, на виробництво яких йдуть менш дорогі матеріали. Тут технології простіше, відповідно, і ціна нижче (на жаль, це відноситься і до якості). Найчастіше саме такі використовують в домашніх умовах і на більшості СТО.
  • Існують ще так звані «бутафорські» вироби. Вони дешеві до непристойності, про точність розмірів і міцність, не може бути й мови. Такий ключ може зламатися при першій же спробі затягнути нарізні з'єднання, але що набагато гірше, може стати причиною травми.
  • Зустрічається також продукція кустарного виробництва, виготовлена ​​в невеликих майстерень. Такі інструменти відрізняє погана обробка поверхні і грубе лиття, хоча вони можуть бути цілком придатними для роботи.

Про тонкощі виробництва автоінструменту

Якість і довговічність автоінструменту безпосередньо залежить від кількості і змісту операцій при його виготовленні. На великих заводах такі операції не змінюються по кілька років. Процес виробництва тривалий, може досягати 40 етапів. Кожен з етапів строго контролюється, що дозволяє уникнути браку.

Щоб забезпечити необхідну щільність і міцність виробу, металеву заготовку піддають гарячому штампуванню, а потім куванні під пресом. Після того як, наприклад, ключ знайде форму, виконують загартовування і випал. Наступний етап - шліфування. Завдяки йому інструмент отримує точні розміри. Так як основне навантаження припадає на робочі кромки ключа, вони додатково посилюються методом індукційного загартовування. Поверхні інструментів обробляють різними способами: якісь ділянки полірують, якісь навпаки, роблять шорсткими. На готовий виріб наноситься покриття з нікелю, фосфатів або хрому. Це необхідно для захисту від корозії, крім того, продовжує термін експлуатації.

Якісні ключі робляться зі сталі, легованої хромом, ванадієм або молібденом. Кількістю таких добавок, поряд з іншими параметрами, визначається міцність і вартість майбутнього інструменту.