Технологія фосфатування - запорука довговічності металу

В процесі експлуатації металеві вироби зношуються, страждають від руйнівного впливу атмосферних факторів і корозії. Звичайне покриття поверхні лакофарбовими складами повністю не позбавляє від проблеми руйнування механізмів з плином часу.

Для підвищення зносостійкості металевих виробів їх піддають фосфатуванню. Процедура сприяє появі на поверхні металу тонкого захисного шару, який на тривалий час забезпечить металу захист від окислення з утворенням іржі. На сьогоднішній день ефективні захисні фосфатні концентрати пропонує компанія АТК Україна, також тут представлено широкий асортимент якісних технічних миючих та дезінфікуючих засобів, мастильно-охолоджуючих рідин, інгібіторів корозії, іншої хімсировини для машинобудування, металургії, фармацевтики, нафтохімічної, харчової промисловості, водоочистки, будівництва, виробництва скла та кераміки.

Технологія створення захисної плівки вперше була застосована в 1869 році шляхом занурення розпеченої сталі в розчин фосфорної кислоти. Першу процедуру фосфатування металу без нагріву матеріалу здійснили в 1906 році.

Особливості фосфатного покриття

Фосфатування в умовах промислових підприємств виконується двома методами - розпиленням захисного складу або зануренням в нього металевого виробу. Для приготування плівкової речовини використовують нерозчинні в воді фосфорнокислі солі - марганець плюс залізо або цинк з залізом.

Перед початком процесу виробляють ретельне очищення поверхні гідроабразивним методом, завдяки якому вдається домогтися найвищої якості. Далі приступають до підготовки: протруюють кислотою, промивають содовим розчином і водою. Провівши всі ці маніпуляції, вироби обробляються робочим розчином, основними компонентами якого є фосфати заліза і марганцю. В якості додаткових добавок для прискорення процесу і поліпшення кінцевого результату використовують нітрити та нітрати цинку і барію і т.д.

Отриманий склад, який взаємодіє з металом, має цілий ряд корисних характеристик. Захисну плівку непросто розгледіти, але вона здатна витримувати високі (до + 500 ° С) і низькі температури (до -75 ° С), вплив напруги до 500 В. Додаткове просочення лаками підвищує рівень пробивної напруги фосфатного шару.

Область застосування і переваги технології

Сфери застосування фосфатних плівок досить обширні:

  • Найбільш часто хімфос застосовується в автомобільній промисловості. Фосфати марганцю полегшують ковзання поверхонь і зменшують зношування деталей. Плівка фосфатів може використовуватися як самостійне антифрикційне покриття, а також здатна утримувати масла і мила в своїй структурі. 
  • Фосфатна покриття використовується для антикорозійного захисту. Воно створює бар'єр, що захищає деталі від контакту з навколишнім середовищем. Для поліпшення корозійного захисту проводиться додаткова обробка фосфатної плівки оливою, фарбою і ін. В деяких випадках захисна здатність фосфатних покриттів є унікальною. Так, неодимові магніти типу NdFeB мають погану корозійну стійкість в багатьох агресивних середовищах через наявність в їх складі 35% неодиму. Застосування фосфатного покриття є найкращим варіантів для захисту цих магнітів. 
  • Наявність фосфатних плівки також підвищує адгезію сталиі до подальшого ЛКП і дозволяє виробляти забарвлення навіть сучасними методами (порошково-полімерне забарвлення і ін.). Фосфатування викликає значне підвищення стійкості до термічного окислення стали при температурах 300-700 ° С.
  • Фосфатне покриття при певних умовах є протівозадирним, а також полегшує холодне штампування стали. 
  • Фосфати володіють хорошими електроізоляційними властивостями. Вони застосовуються для нанесення електроізоляційного шару на трансформаторні, роторні та статорні пластини. Пробивна напруга фосфатів досягає 600 В, при просочуванні електроізоляційними лаками - дооо 1000В. Додатковий плюс - негорючість покриття.
  • Фосфатні плівки використовуються в якості абсорбуючого покриття при лазерному зміцненні стали, а також в якості покриття для терморегулювання компонентів супутників.