Вперше пересаджений протез з відчуттям дотику

В результаті революційного проекту групи європейських фахівців громадянка Швеції стала першою володаркою протеза руки, що повертає відчуття дотику. Крім того, роборука набагато рухливіша, ніж звичайні протези з моторчиками.

Для людей с ограниченными возможностями очень важны качество и функциональность протезов. Интернет-магазин m-lotos предлагает надежные крепления к протезам, а также широкий асортимент других товаров для протезирования, ортопедии и реабилитации от известных производителей.

Передову хірургічну операцію провели в лікарні Гетеборзького університету. Пацієнтці з Швеції вживили в променеву і ліктьову кістки титанові імпланти і з'єднали виготовлений в Італії протез з живими м'язами і нервами шістнадцятьма електродами. Так протез отримав можливість приймати команди мозку і транслювати тактильні відчуття.

Революційна технологія протезування

Технологія була розроблена командою доктора Макса Ортіц Каталана в рамках більш масштабного європейського проекту DeTOP, в який входять інженери і ортопеди з Італії, Великобританії, Швеції та Швейцарії. Сучасні протези рук зазвичай отримують сигнали від м'язів через розміщення на шкірі кукси електроди. Ця інформація часто обмежена і ненадійна. Як правило, так можна виконувати лише кілька грубих дій - стискати і розтискати долоню, наприклад.

Якіж переваги даної технології?

  • Вжививши електроди в що залишилися м'язи, можна отримати більш точні і різноманітні сигнали. Зокрема, британська група займалася розробкою алгоритму, який декодує сигнали мозку і посилає їх в штучну руку.
  • Інший плюс цієї технології в тому, що вживлені в нерви електроди передають в мозок відчуття дотику. Такий протез придатний для використання в повсякденному житті, а не тільки в лабораторних умовах.

Зараз пацієнтка проходить курс реабілітації, щоб повернути силу м'язам, а також заново вчиться керувати відсутньої рукою у віртуальній реальності. На черзі - два інших пацієнта з Італії та Швеції.

Індивідуальний біопротез надрукують за 10 годин

Людям з ампутованими кінцівками, бажаючим отримати біонічний протез, зазвичай доводиться довго чекати, поки його виготовлять. У Британії розробили протез, який можна отримати вже через пару днів після оформлення замовлення.

Протез Impact Hand розроблений співтовариством фахівців з Уорікського університету і ряду приватних британських компаній, які надихалися винаходом Бена Райана - засновника стартапу Ambionics. Команда інженерів удосконалила дизайн Райана, додавши електричні елементи на основі провідних срібних чорнила, що з'єднують датчики руху м'язів з моторами і акумулятором, а також поліпшили зовнішній вигляд пристрою.

Крім того, розробники створили сайт, щоб замовники могли зв'язатися з виробниками, повідомити їм потрібні розміри, вибрати колір і інші персональні параметри. Полімерний протез руки буде надрукований на 3D-принтері за розмірами замовника за 10 годин разом з рухомим великим пальцем і всієї вбудованою електронікою, підключений до сенсорам і приводам