Створена харчова плівка, яка відштовхує супербактеріі

Натхненням для вчених стало листя лотоса, що відштовхує воду завдяки особливій текстурі. Експерименти показали, що створений в лабораторії матеріал не дозволяє прикріпитися навіть смертельним супербактеріям, включаючи золотистий стафілокок.

Антибактеріальний матеріал розробили канадські вчені з Макмастерського університету. Вони створили гнучку самоочисну поверхню, яка відштовхує всі форми бактерій, запобігаючи поширенню смертельних супербактерій, повідомляється на сайті університету. Новий матеріал можна буде використовувати в лікарнях, вдома і при упаковці їжі, заявляють автори.

Прообразом матеріалу служило листя лотоса, яке завдяки унікальним властивостям відштовхує воду від своєї поверхні. Новий матеріал частково повторює особливості мікробудови листка і текстурований «зморшками», які запобігають потраплянню бактерій на поверхню.

Експерименти показали, що краплі крові і води буквально відскакують від поверхні. Це ж відбувається і з бактеріями. Спостереження під мікроскопом показали, що матеріал відштовхував практично всі бактерії золотистого стафілокока і синьогнійної палички, які становлять найбільшу загрозу через свою стійкості до антибіотиків.

Зовні матеріал являє собою звичайну пластикову плівку, яку можна застосувати для різних поверхнях. Його можна «упакувати» в термоусадочну плівку і використовувати, наприклад, для дверних ручок, перил, поверхонь в медичних установах і т. п. Плівка також ідеально підходить для упаковки харчових продуктів, особливо для зберігання сирого м'яса і птиці, втім до масового виробництва матеріалу ще досить далеко. А тим часом на сайті alfasintez.com.ua прямо зараз можна замовити якісну ПЕТ-упаковку для різних продуктів харчування.  

Варто зазначити, що глобальна проблема стійкості супербактерій до дії антибіотиків провокує близько 700 тисяч смертей на рік. Нещодавно вчені з Сінгапуру представили новий полімер, який може боротися з резистентними бактеріями всередині організму.

Новий бета-пептидний полімер відкриває великі перспективи для боротьби зі стійкими бактеріями, включаючи біоплівку - поверхнево асоційовані співтовариства мікроорганізмів, які набагато стійкіші до антибіотиків, ніж різні види бактерій окремо.

Вчені зафіксували дещо токсичну дію і тепер планують протестувати препарат на лабораторних тваринах, заражених метіціллінрезістентним золотистим стафілококом. За задумом вчених, полімер буде повільно розкладатися в тілі, що залишає більше часу для того, щоб він подіяв в організмі.

У разі успіху препарат запобіжить значній кількості летальних випадків від резистентних бактерій у людей і тварин. Наприклад, золотистим стафілококом вражені до 50% поголів'я свиней в деяких країнах Європи. У працівників сільського господарства при контакті з такими тваринами MRSA виявляється в 20-80% випадків.