Чим небезпечні кліщі

Якщо ви часто буваєте на природі, кліщі стають постійним приводом для хвилювань, особливо коли в сім'ї маленькі діти.

Лікарям відомо більше 48 тисяч видів кліщів, і частина з них - переносники різних захворювань. Але навіть кліщ, який не є збудником хвороби, може доставити безліч переживань і фізичний дискомфорт через місцеву реакцію на укус комахи. Найкращим же рішенням цієї проблеми є замовлення на сайті компанії БЛОКАДА АНТИКЛЕЩ акарицидну обробка за допомогою високоефективного і безпечного препарату від німецької фірми BAYER, який гарантовано захистить вашу ділянку від кліща. 

У північній півкулі найбільше поширені іксодові кліщі ( «собачий кліщ»), які можуть переносити збудників кліщового енцефаліту, бореліоз, анаплазмоза і ерліхіоза. Зовнішні особливості цих комах, звичайно, відомі ентомологам, але в побуті неможливо визначити, який саме кліщ присмоктався до шкіри. Щоб це дізнатися, потрібно акуратно його витягти і здати в лабораторію на дослідження.

Коли кліщі найактивніші

Сезон активності - з березня по жовтень, тому запобіжних заходів на природі потрібно дотримуватися навіть восени. Цікаво, що в очікуванні організму-донора кліщі можуть підтримувати існування місяцями і навіть роками. Вони здатні пережити м'яку зиму і «оживають» навесні, коли температура піднімається вище + 7 ° С.

Чим небезпечні кліщі

Про те, що від кліща можна заразитися вірусним енцефалітом, знають всі. Однак ці павукоподібні є переносниками і інших небезпечних захворювань: хвороба Лайма (бореліоз), висипний кліщовий тиф, поворотний кліщовий тиф, геморагічна лихоманка і Q-лихоманка, туляремія, ерліхіоз і інші.

  • Кліщовий вірусний енцефаліт - це гостра вірусна хвороба, вона характеризується розвитком важких клінічних форм з ураженням головного та спинного мозку, розвитком стійких неврологічних порушень, що призводять до інвалідності та смертності. Через тиждень-два після укусу зараженої кліща людина відчує слабкість, головні і м'язові болі - все як при ГРВІ. Через 5 днів ці симптоми пройдуть, а ще через тиждень повернуться з новою силою.
  • Кліщовий бореліоз - це інфекційна хвороба, яка вражає нервову і серцево-судинну системи. Може привести до тимчасової втрати працездатності та інвалідності. При хворобі Лайма симптоми з'являються через місяць: у хворого піднімається температура, і він відчуває себе як при грипі чи застуді, а в місці укусу з'являється еритема (рожево-червона пляма, яскрава по краях і бліда посередині).
  • Ще одна гостра інфекційна хвороба - висипний кліщовий тиф: викликає лихоманку, інтоксикацію та макулопапульозний висип. Через 4-6 днів після укусу у людини з'являються озноб, головний біль, слабкість, біль у суглобах і м'язах, висока температура та висипи.
  • Поворотний кліщовий тиф викликає багаторазові гарячкові напади, що супроводжуються ознобом і різким підвищенням температури. При геморагічних лихоманки відбувається ураження ендотелію судин з розвитком універсального капіляротоксикозу, геморагічним синдромом, поліорганних ураженнями і вираженою інтоксикацією.
  • Q-лихоманка може проявитися через три дні, а може і через місяць. У людини різко підніметься температура, з'явиться озноб, пітливість, слабкість, порушення сну і головний біль з локалізацією в орбітах очей.
  • Туляремія також може проявитися протягом місяця, однак зазвичай симптоми з'являються через 3-7 днів. При цьому інфекційному захворюванні відбувається ураження лімфатичних вузлів, шкірних покривів, іноді очей, зіва і легень. Все це супроводжується вираженою інтоксикацією зі звичними для неї симптомами і температурою.

Як убезпечити себе від укусів кліща

По-перше, уникати місць їх скупчення (листяні ліси, поля з високою травою, парки і т.д.). По-друге, правильно одягатися і використовувати репеленти (тобто спеціальні спреї).

Одяг для поїздок на природу слід вибирати щільний, світлу, з гладкого матеріалу, з невеликою кількістю складок. Бажано, щоб вона закривала все тіло, а на рукавах і брюках були щільні гумки. На голові має бути капюшон, хустку або кепка, на ногах - високі черевики. Інший варіант - протикліщовий костюм. Такий одяг виготовлена ​​зі спеціальної щільної тканини, просоченої отрутою, що вбиває комах і кліщів. Від потрапляння отрути на шкіру людини захищає другий шар костюма.

Хоча кращим захистом від кліщів є вакцинація. Від нападу кровососів вона не врятує, зате дасть гарантію, що ви нічим не заразитеся після укусу.