Що потрібно знати про нержавіючу сталь

Сталь, що володіє антикорозійними властивостями, активно використовується у багатьох сферах діяльності; таку високу популярність вона здобула тому, що володіє якостями, які недосяжні для багатьох інших металевих сплавів.

Перші марки нержавіючої сталі з'явилися в 1913 році, коли Гаррі Бреарлі винайшов сплав, що володіє винятковою стійкістю до утворення і розвитку корозії. Саме з цього моменту, який став важливою віхою в розвитку металургійної та багатьох інших галузей промисловості в усьому світі, і починається історія нержавійки, яка активно і успішно використовується людиною вже більше 100 років. І зараз на сайті www.nerzhaveyka.com.ua компанії  ОНИКС ПРОМ пропонується широкий вибір нержавіючих труб, листів, сортового прокату, трубопроводної арматури з нержавіючої сталі найвищої якості.

Що ми знаємо про нержавіючу сталь

Корозійностійка або нержавіюча сталь - це сплав, що складається з заліза і вуглецю, додатково збагачений спеціальними елементами, що додають йому високу стійкість до негативних факторів зовнішнього середовища. Основним з таких елементів є хром. У складі нержавіючої сталі його міститься не менше 10,5%. Хром, крім антикорозійних властивостей, надає таким металам ще цілий ряд позитивних характеристик:

  • хорошу оброблюваність методом холодного формування;
  • виняткову міцність;
  • здатність отримувати надійні з'єднання методом зварювання;
  • можливість тривалої експлуатації без втрати своїх характеристик;
  • привабливий зовнішній вигляд.

Хром, що міститься в нержавіючій сталі в досить великих кількостях, сприяє формуванню поверхневої оксидної плівки. Саме вона і захищає метал від корозії. Різні марки (види) нержавіючої сталі, а їх на сьогоднішній день створено понад 250-ти, містять в своєму хімічному складі як хром, так і ряд інших легуючих добавок, найбільш поширеними з яких є нікель, титан, молібден, ніобій і кобальт. Природно, що сталі з різними пропорціями легуючих елементів в своєму складі, відрізняються різними характеристиками і областями застосування.

Види і класифікація нержавійки

Марки (види) нержавіючої сталі підрозділяються на кілька категорій, Кожна з них характеризується певним хімічним складом і внутрішньою структурою матеріалу. Кожна з цих категорій сталей відрізняється певними технічними і експлуатаційними характеристиками, які і визначають області їх використання. У сучасній промисловості використовуються корозійностійкі стали наступних категорій.

Хромисті сталі з феритною внутрішньою структурою

Такі сплави, в складі яких міститься досить велика кількість хрому (близько 20%), переважно використовуються на підприємствах важкої промисловості і для виробництва елементів опалювальних систем. Відрізняє їх не тільки виняткова корозієстійких, але і хороша здатність до намагнічування. За рівнем затребуваності ці стали порівняні зі сплавами з аустенітної структурою, але при цьому вони коштують значно дешевше.

Марки нержавійки з аустенітною внутрішньою структурою

Такі сплави, в складі яких хрому і нікелю міститься до 33%, є найбільш використовуваними в усьому світі (70%) типами нержавіючих сталей. Відрізняються вони як винятковою корозійної стійкістю, так і високими показниками міцності.

Нержавіючі сталі з мартенситною і ферритно-мартенситною структурою

Вони характеризуються голчастою вуглецевою структурою, що і робить їх найміцнішими з усіх типів нержавіючих сплавів. Крім того, нержавіючі стали даної категорії дуже стійкі до зносу і можуть експлуатуватися при високих температурах. У їх складі, що також важливо, міститься мінімальна кількість шкідливих домішок.

Марки нержавійки з комбінованою структурою

Такі сталі, які можуть мати аустенитно-феритну або аустенитно-мартенситну структуру, є продуктом застосування інноваційних технологій і оптимально поєднують всі переваги сплавів інших типів.

Загалом, знати структуру певної марки нержавійки, яка і формує її основні характеристики, важливо для того, щоб оптимально підбирати її для вирішення необхідних завдань.