Батарейки: чим відрізняються і які кращі

Багато приладів, що оточують нас у повсякденному житті, вимагають регулярної заміни батарейок. Але одні батарейки служать довго, а інші «вмирають» практично відразу, особливо на морозі. Чому?

При виборі батарейок зазвичай орієнтуються на тип, ціну і виробника, і це зрозуміло, адже нерозумно порівнювати копійчаний виріб сумнівного походження, який дуже скоро стає непридатним для використання, і продукцію солідного виробника, такого як корпорація Acko, яка пропонує первинні і вторинні елементи живлення найвищої якості, а також широкий асортимент сучасної надійної електротехнічної продукції.

Втім, потрібно звертати увагу також на склад, ємність, термін придатності та інші параметри.

Різновиди батарейок

Зараз виробники виготовляють 5 видів змінних одноразових елементів живлення. Вони відрізняються видом електролітичної рідини всередині, а також матеріалом, з якого зроблені електроди.

  • Сольові батарейки. Маркуються латинською літерою R. Вперше з'явилися ще в середині минулого століття і замінили собою використовувані тоді елементи живлення на основі марганцю і цинку. В якості електроліту в них використовується хлорид амонію, а катод і анод зроблені з цинку і кальцію. Плюс цих батарейок - дешевизна. Однак вони мають мінімальний термін зберігання і втрачають заряд до 40%, погано працюють при мінусовій температурі. Їх рекомендується вставляти в пульти, настінні годинники, кулінарні ваги.
  • Лужні. Маркуються буквами LR і словом Alkaline. Мають доступну ціну і тривалий термін експлуатації, велику ємність і герметичність. Підходять для пристроїв з помірним і високим споживанням електрики. Їх можна вставляти в плеєри, фотоапарати, тонометри, дитячі іграшки. Якщо використовувати замість сольових, можна сильно збільшити час роботи до заміни елементів живлення.
  • Ртутні. У цих елементах живлення використовується оксид ртуті, що дає високі показники ємності і щільності електричної енергії. Можуть працювати при дуже низькій температурі повітря. Зважаючи на потенційну небезпеку для здоров'я такі батарейки не набули широкого поширення в споживчій сфері.
  • Літієві. Маркуються буквами CR. Катод в цих елементах живлення зроблений з літію, що дає високу ємність при невеликій масі. Характеристики струму не змінюються в залежності від навантаження, термін зберігання досягає 12 років. Застосовуються для живлення різної електроніки. Мінус - відносно висока вартість.
  • Срібні. Маркуються абревіатурою SR. Анод і катод в них роблять з цинку і срібла відповідно. Ці елементи живлення мають дуже високий термін служби, показники щільності і ємності. З огляду на дорожнечу використовуються тільки в годинниках і інших подібних приладах.

Яких форматів бувають батарейки

  • Найзвичніший формат - пальчикова батарейка, яка позначається R6 або АА. Її можна побачити в деяких пультах від техніки, іграшках, ліхтариках.
  • Менші і тонші за пальчикові - мізинчикові батареї, які позначають R3 або ААА. Їх використовують в дрібних приладах і пультах.
  • Батареї в формі бочечок форматів R14 © і R20 (D) - більш потужні. Їх застосовують у великих ліхтарях, бумбоксах, активної акустиці, радиоустройствах.
  • Батарейки-кубики або «крона», як їх прийнято називати з часів СРСР, бувають з різною маркуванням. На них завжди вказано напругу в 9 В.
  • Для самих мініатюрних або тонких приладів розроблені дискові батарейки, які раніше називали годинниковими. На них є маркування CR і цифрові комбінації. 

Скільки можна зберігати батарейки

Не варто запасати батарейки запас, а при покупці потрібно обов'язково перевіряти дату випуску: за рік зберігання батарея втрачає 10-20% початкової потужності.

Зокрема, сольові і вугільно-цинкові батарейки зберігаються всього один-три роки. Термін придатності лужних батарей - три-п'ять років. Літієві батарейки можуть зберігатися п'ять-сім років і не розряджатися.