Особливості конструкції і переваги сонячних колекторів

Серед альтернативних джерел енергії, сонячна - одна з найдоступніших. А найпростіший спосіб для збору цієї енергії - сонячний колектор.

З кожним роком все більше людей віддають перевагу геліоустановці як додаткового джерела енергії для дому. Якщо ж і ви бажаєте відчути переваги даної системи, а також знати все про сонячні колектори, звертайтесь до консультантів компанії «Правильне електроживлення». 

Конструкція сонячного колектора

Головний компонент сонячної установки - колектор. Найбільш поширеною формою є плоска, яка служить для поглинання променів і перетворення їх в тепло. Щоб мінімізувати термовитрати, колектор знаходиться в термоізольованому ящику зі скляним покриттям.

Теплоносій протікає через абсорбер: зазвичай в ролі теплоносія виступає суміш антифризу з водою. Між резервуаром гарячої води і колектором циркулює рідина теплоносія. Запуск термоустановки проводиться за допомогою особливого сонячного регулятора. Коли в колекторі перевищується температура, запускається циркуляційний насос і теплоносій переносить тепло з колектора в резервуар.

Іноді недоліком сонячної установки називають нерентабельність. Однак значний внесок в захист навколишнього середовища виділяють сонячні колектори на тлі традиційних енергоносіїв. До того ж, сонячна енергія абсолютно безкоштовна, тому інвестуючи в колектори, ви інвестуєте в екологічне майбутнє.

Які переваги сонячних колекторів?

• Відносна дешевизна. Цей спосіб є одним з найбільш доступних серед інших альтернативних джерел енергії.

• Проста конструкція. Сонячні колектори складаються всього з декількох елементів.

• Екологічність і безпека. Робота сонячного колектора не передбачає використання вугілля, газу, тому системи вибухо- і пожежобезпечні.

• Високий ККД. Сонячний колектор може вловлювати і перетворювати в тепло 90% сонячних променів.

• Доступність. Робота сонячного колектора вимагає хорошого випромінювання, тому їх можна використовувати скрізь.

• Довгий термін служби. Колектори прослужать п'ятнадцять років і більше.

Системи, що працюють на основі сонячних колекторів

Гаряче водопостачання за допомогою сонячних колекторів можна забезпечити в літній період. Принцип роботи даної системи нагадує занурення кип'ятильника в воду. У накопичувальному баку циркулює теплоносій, нагрітий сонцем, від якого температура води підвищується. Якщо недостатньо сонячного світла для нагріву води, включиться автодогрів.

Підігрів води в басейні здійснюється наступним чином. Вода циркулює крізь фільтр і теплообмінник. Теплоносій з сонячного колектора надходить в теплообмінний апарат, а всередині нього за рахунок охолодження теплоносія здійснюється нагрів води в басейні. Завдяки сенсорам і автоклапанів вода перенаправляється в обмінник, якщо температура води стає нижче норми.

У зимовий час за допомогою геліосистем не виходить забезпечувати енергію для опалення, особливо в суворих кліматичних умовах. Однак можна використовувати колектори паралельно з котлами і теплонасосами. Це допоможе скоротити енерговитрати приблизно на 15%.