Лінь: тимчасовий стан, чи симптом захворювання

Сміх без причини - ознака ... Всі ми пам'ятаємо дражнилки з дитинства. І мало хто знав, що і ліні без причини не буває. Одна справа, коли нам ліньки щось робити, тому що ми або втомилися, або не лежить, як то кажуть, душа ... Але психологи говорять, що стан ліні також може бути і симптомом захворювання.

Лінь чи самосаботаж?

Те, що в побуті ми називаємо лінню, в психології сьогодні називають самосаботаж. Це відсутність діяльності з різних причин. І вони не настільки явні. Лінь буває різна з побутової точки зору, коли у мене просто немає сил - це більше про депресію, ніж ситуація коли ви думаєте: «Навіщо мені це робити, чи потрібно мені це». Все залежить від підходу людини до однієї і тієї ж ситуації - до ліні.

У професійній психології поняття ліні немає взагалі. Для психологів лінь - це симптом чогось іншого. Часто під лінню ховаються різні психологічні проблеми.

Наприклад, це може бути відсутність мотивації, коли просто не хочеться щось робити. Або це може бути серйозний симптом депресії, гормональних змін, коли немає сил вранці встати. І це зовсім не лінь, а може бути симптом якогось захворювання, в тому числі і психічного. А ось як не тратити час впусту, побороти лінь, досягти фінансового успіху, дізнайтесь на сторінках блогу CashKopilka  

Інша причина: у мене є опір, я не хочу цього робити з якихось причин. Це теж показник для психолога. І наступна причина, організму просто треба іноді відпочивати, але людська істота сприймає це як щось надприродне: відпочивати не можна, є внутрішня заборона на відпочинок.

«Ні погано, ні добре» або «вдих і видих»

Чому з дитинства нам вселяють, що лінь - це однозначно погана якість?

«Треба розуміти, що лінь - це ні добре, ні погано. А це показник процесів, які відбуваються в психіці, з ними потрібно розібратися. Не потрібно вважати, що лінь це погано. Ми всі живемо сьогодні в такому індивідуальному світі. Справа в тому, що в наші дні ми всі заточені на успіх. Мовляв, якщо людина успішна, то повинна все встигати робити.А людська істота дуже природна, ми про це забуваємо.

У природи немає поняття часу, у неї є зміна циклів. Зима змінюється весною, день ніччю. І людина також робить вдих і робить видих. Ми теж живемо в циклічному режимі. У нас є фаза вдиху, коли ми діяльні, активні, в нас багато енергії, коли нам хочеться чогось досягати. І фаза видиху, ми ж не можемо тільки вдихати, або тільки видихати.

Приходять такі моменти, наприклад, коли у мене немає сил на активну діяльність, просто прийшов момент розслабитися. І ось в цей момент більшість людей, починають займатися самобичуванням, мовляв, який я поганий, втрачаю час даремно, нероба! Ні, ти просто набираєшся сил, просто видихаєте в цей момент, потрібно просто лише почекати, і буде наступна фаза вдиху. Щоб видих пройшов результативно, треба теж їм вміти насолоджуватися.

Зовсім інша лінь або «день бабака»

Буває інший момент. І це вже самосаботаж, коли ми не хочемо щось робити, бо не відчуваємо, навіщо нам це треба. Чи не уявляємо чітко, у нас немає мотивації. І ось тоді це вже зовсім інша лінь. Називається лінь-відкладання. Коли ми весь час відкладаємо щось на завтра, яке не наступає ніколи. Наприклад, дівчата, які весь час збираються сісти на дієту з понеділка, але без чіткої дати. Цих понеділків може бути мільйон. Постійне відкладання і викликає серйозне питання, відсутність чіткої мотивації, коли людина не бачить сенсу, навіщо і чому. І друга причина відкладання - це, як не дивно, боязнь досягнення мети, успіху, що все вийде. Стан «я можу цього хотіти, але підсвідомий імпульс дає зрозуміти, що це страшно.

Часто це пов'язано або з психологічними травмами в дитинстві, або з руйнуваннями очікувань. Або людина не вірить в свої сили. Коли в родині говорили: ти не зможеш, не вмієш, у тебе не вийде. Це все записалося в глибині підсвідомості. Підсумок: «Я ніби хочу, але боюся». Часто кажуть: «Я хочу стати зіркою!» - ну, що ти не став щось? А все просто, всередині людина сама не вірить в це. Загалом, іноді це страх невдачі, іноді боязнь успіху