Який клей вибрати для підлогового покриття

Ковролін, лінолеум, плитка, камінь, масивна дошка, паркет, ламінат і багато іншого використовують для підлогових покриттів. І на перший погляд може здатися, що вибір клею для покриття процес складний і не цікавий. Насправді ж, в залежності від того, якому покриттю віддано перевагу, під нього і підбирають клейову основу, що володіє своїми перевагами.

Існує дві групи клейових продуктів:

  • Полімерцементні, які підходять для твердих матеріалів, таких як камінь, плитка, керамограніт.
  • Полімерні, для більш м'яких або дерев'яних основ, таких як масивна дошка, ковролін, лінолеум. За складом їх поділяють на однокомпонентні, які містять в складі лише полімер. Або двокомпонентні, до складу яких крім полімеру входить затверджувач.

По посиланню строительные материалы ви зможете ознайомитись з пропонованим компанією Мегатрейд СМ, а це широким асортиментом якісних клеїв, будівельних сумішей, грунтовок, герметиків, лаків, фарб, шпатлівок, штукатрурок, і інших будматеріалів від відомих виробників.

У свою чергу, полімерні клейові матеріали діляться на три види:

  • Водна основа, це акрилові і ПВА клеї
  • Рідкий каучук - поліуретанові суміші.
  • Епоксидна смоляная основа. Цей вид використовується для агресивного середовища з великою прохідністю, переважно на промислових об'єктах.

Витрата клею безпосередньо залежить від складу і основи підлогового покриття. Виробник зобов'язаний вказати на упаковці продукту кількість грам на квадратний метр. Але потрібно враховувати, що витрата також залежить і від якості підстави підлогового покриття.

Клей для твердих покриттів (плитка, камінь і ін.)

Найважливіший параметр при виборі клею для твердих матеріалів - еластичність і чим вона вища, тим якісніший продукт. Для того, щоб збільшити еластичність клейового матеріалу виробники змушені додавати до складу досить таки дорогі модифікуючі полімерні добавки, тому не варто економити на цій статті витрат. Висока еластичність дуже важлива при укладанні твердих покриттів поза приміщеннями, через різкі температурні перепади відбуваються природні рухи матеріалу, що призводить до дефектів і відклеювання.

На даний момент існує кілька варіантів клейових основ:

  • Вузькоспеціалізовані - це найякісніші і підходять під той чи інший вид матеріалу.
  • Дорогі універсальні, які підходять для різних основ. За рахунок того, що в них міститься велика кількість модифікаторів, ціна їх значно вище інших, не менш якісних основ.
  • Універсальні, за доступною ціною. Не важко зрозуміти, що кількість модифікаторів в подібних клейових основи значне нижча більш дорогих аналогів, а значить і знижено їх якість.

При виборі клею для плитки звертайте увагу на сферу їх застосування, а так само на волого-і морозостійкість. Продукт, на якому не вказано дані параметри, застосовувати поза приміщеннями не рекомендується.

Клей для м'яких покриттів (ковролін, лінолеум і ін.)

Клеї для м'яких підлогових покриттів містять органічні і неорганічні модифікатори, що підвищують липкість продукту. Залежно від конкретного підлогового покриття, кількість модифікаторів варіюється.

Необхідну адгезію забезпечують клеї на водній основі, при виборі яких так само враховують матеріали підлогового покриття. Для тканих або натуральних основ, таких як ковролін, високої адгезії не потрібно. Для нетканих або синтетичних основ, таких як лінолеум, важлива більш висока в'язкість клею, а також мінімальний вміст води.

Дерев'яні покриття найбільш сприйнятливі до температурних перепадів і мають низьку вологостійкість. Тому в залежності від того, яка порода деревини використана в підлогове покриття підбирають клейову основу. Для вологочутливих порід дерева використовують безводні клеї на основі каучуку, або аналоги на спиртовій основі, які забезпечують найменшу деформацію підлогового покриття. Двокомпонентні клейові основи, рекомендують використовувати для укладання масивної дошки, вони мають високу міцність, єдиний мінус яких ціна.

При укладанні підлоги враховуйте час використання клейового продукту після замішування, зазвичай цей час варіюється від 20 до 90 хвилин. Замішуйте ту кількість, яку ви встигнете використовувати.

Час підсушування так само може різнитися, залежно від складу. Не рекомендується ходити по покриттю, поки не відбудеться повне затвердіння, це може привести до нерівностей. Час затвердіння так само зазначено на упаковці продукту.