Що потрібно знати про саморобну бруківку

Покриття з брукывки, чи тротуарної плитки у дворі приватного будинку або в саду має масу переваг. По-перше, це красиво. По-друге, воно стійке до температурних коливань. По-третє, така поверхня ремонтопридатна: при необхідності можна замінити лише частину плитки.

Крім того, покриття довговічне і має всі шанси прослужити 30 і більше років. Для цього необхідно дотримати мінімум дві умови: здійснювати укладку за технологією і вибрати якісну і відповідну для конкретної зони плитку. Якщо говорити про останній критерії, то тут є два варіанти: зробити бруківку самостійно або придбати заводську продукцію. В обох випадках є і свої плюси, і мінуси. Сьогодні поговоримо про виробництво бруківки своїми руками.

Саморобна бруківка: переваги і недоліки

Економічно

Гроші економляться на, власне, покупці плитки і її доставку. Але потрібно враховувати, що витратитися все-таки доведеться. Зокрема, необхідно придбати:

  • бетаномешалку;
  • форми для тротуарної плитки (якщо планується виготовлення виробів декількох форм, то, відповідно, їх потрібно купити). До речі, якісні оригінальні прес-форми для бруківки ви зможете замовити на сайті vastservis-ug.com.ua. 
  • пігмент і пластифікатор (продаються мішками);
  • пісок;
  • цемент;
  • дрібний гравій;
  • вібростіл.

Творчо

Можна поекспериментувати з формами і кольором. Плюс, є можливість попрацювати руками. Зрозуміло, відносити його до плюсів необхідно тільки в тому випадку, якщо господар будинку любить попрацювати поза свого звичного місця роботи і така діяльність йому в принципі цікава.

Відповідально

Якщо вийде погано, то не можна звинувачувати ні виробника, ні укладальників, ні кого-небудь ще. Якщо людина любить тримати своє життя під контролем, то можна спробувати зробити і укласти плитку самостійно.

Щодо недоліків, то на перше місце виходить складність робіт, адже самотужки приходиться правильно вибрати всі витратні матеріали і потім придбати, доставити їх. Аналогічно і з обладнанням. Крім того, необхідно ретельно вивчити особливості виробництва.

Також слід зазначити, що плитка «домашнього виготовлення» в більшості випадків не може конкурувати з дійсно якісними заводськими виробами. Це стосується і кольору, і форми, і механічних властивостей (таких як стираність, міцність, морозостійкість). Більш того, при виготовленні тротуарної плитки своїми руками неможливо визначити міцність готової продукції: для цього потрібна спеціальна лабораторія.