Екстренний порятунок авто: що потрібно знати про різновиди евакуаторів

Часом життя ставить автомобілістів в ситуації, коли доводиться вдаватися до послуг з евакуації машини - найчастіше при несправності або аварії. Водій, який опинився в подібних обставинах, як правило не знає, який саме евакуатор йому необхідний. І навіть не підозрює, що вони бувають різних видів, і якісь з них категорично не підходять для перевезення його авто.

Не заплутатися в нюансах

Звичайно ж, в реальності складно в критичній ситуації згадати всі ці особливості різних евакуаторів і правильно вибрати той, який підійде найкраще. Логічніше по посиланню заказать эвакуатор Киева скористатися спеціалізованим сервісом, який і з вибором допоможе, і забезпечить оперативну подачу евакуатора в вказане місце. Тому звертаючись до компанії «Экспресс Эвакуатор», досить повідомити оператору колл-центру марку і модель перевезеного автомобіля, адресу подачі евакуатора і адресу доставки, а також заблоковані чи ні колеса і рульове управління машини, і який у неї тип трансмісії - автоматична або механічна, є повний привід або немає. Цієї інформації достатньо, щоб швидко і акуратно евакуювати автомобіль.

Вім, інколи корисно розібратися і в різновидах евакуаторів

Евакуатори з ламаною платформою

Мабуть, найбільш поширений у нас тип - це евакуатори з ламаною платформою, оснащені лебідкою. Для навантаження машини вони використовують висувні похилі аппарелі, які можуть підлаштовуватися під необхідну ширину колії - відстань між колесами. Автомобіль може сам заїхати по ним на платформу (якщо у нього зберігається можливість самостійного пересування), але зазвичай його втягують за допомогою, встановленої за кабіною евакуатора лебідки.

Причини популярності таких евакуаторів - їх простота і відносна дешевизна в порівнянні з іншими варіантами. Тому і послуги перевезення на них, як правило, коштують менше і користуються великим попитом. Однак скористатися такими евакуаторами вийде далеко не у всіх ситуаціях.

По-перше, є обмеження по максимальній масі перевезених автомобілів. По-друге, для навантаження машин із заблокованими колесами (наприклад, з автоматичною коробкою, якщо на несправному автомобілі її не виходить переключити на нейтральну передачу) необхідне спеціальне обладнання, за відсутності якого можна пошкодити автомобіль в процесі навантаження. Нарешті, евакуатори з ламаною платформою не підходять для машин з маленьким дорожнім просвітом. В останньому випадку може допомогти наступний тип евакуаторів.

Евакуатори з гідравлічною зсувною платформою

Основна їхня відмінність полягає в тому, що платформа, на якій розміщується автомобіль, має можливість при навантаженні-розвантаженні цілком змінювати свій нахил і зміщуватися назад. Рівна поверхня платформи (без переломів) дозволяє закочувати на неї машини з низькою посадкою.

Для затягування тут також використовується лебідка, але завдяки переміщуваній гідроциліндрами платформі час на навантаження скорочується. Однак і для цього типу евакуаторів існують обмеження по масі автомобіля.

Евакуатори з краном-маніпулятором

Навантаження автомобіля на такий евакуатор проводиться встановленим на ньому гідравлічним краном-маніпулятором. Це дозволяє забирати машини з тісного простору, де не вистачає місця для використання лебідки, а також піднімати автомобілі з кювету або переносити через перешкоди.

Маніпулятор підходить для навантаження автомобілів із заблокованими колесами або рульовим управлінням, з невеликим кліренсом або постраждалим в аварії. Обмеженнями для використання евакуаторів такого типу є маса перевезених автомобілів, а також необхідність в рівному майданчику і запасі по висоті для підйому стріли крана-маніпулятора. Тому вони не можуть використовуватися на ухилах або в багатоярусних паркінгах.

Евакуатори із частковим навантаженням

Цей тип евакуаторів дозволяє транспортувати досить великі автомобілі, наприклад, фургони, мікроавтобуси і пікапи і навіть (в разі евакуаторів на базі важких вантажівок) автобуси, вантажівки та іншу комерційну техніку.

На відміну від раніше перерахованих видів евакуаторів, тут обмеженням по висоті зазвичай служить вертикальний габарит буксированого транспортного засобу, тому буксировщики з частковим навантаженням незамінні при транспортуванні з підземних і наземних багатоярусних паркінгів, де неможливо використовувати машини з лебідкою або маніпулятором. При частковому навантаженні евакуатор піднімає одну з осей буксирі автомобіля за допомогою спеціального пристрою - так званого бриля.

Важливо знати, що при буксируванні повнопривідних автомобілів або машин з заблокованими колесами, евакуатор із частковим навантаженням обов'язково повинен використовувати спеціальні підкатні візки «долли» під другу вісь! Причому, за допомогою такого візка не рекомендується тривале транспортування. Евакуатор з частковим навантаженням може не підійти для буксирування машин з низькою посадкою.