Екструдований пінополістирол - ідеальний теплоізоляційний матеріал

Екструдований пінополістирол - порівняно «молодий» теплоізоляційний матеріал, який отримав широке визнання за рахунок унікального поєднання характеристик. Матеріал не дає усадки, не вбирає вологу і не набухає, а ще він хімічно стійкий і не схильний до гниття. За рахунок високої міцності пінополістиролу вдається отримати жорстку основу теплоізоляційної системи, що істотно збільшує термін її експлуатації.

У цього матеріалу є ще безліч переваг, що і зробило його настільки поширеним. А по посиланню стройматериалы Киев саме зараз можна придбати екструдований пінополістирол зі знижкою до 37%, крім того компанія "Атлант" має привабливі акційні пропозиції на значний асортимент інших будматеріалів відомих вітчизняних і зарубіжних виробників. 

Ще одна назва екструдованого пінополістиролу XPS (еXtruded PoliStyrene) - екструзійний. Подібний термін застосовується до матеріалів, які виробляються методом екструзії - шляхом продавлювання в'язкого розплаву через формуючий отвір. Спочатку гранули полістиролу змішують з піноутворювачами (фреонами або складами на основі вуглекислого газу), потім перемішують під великим тиском, а вже потім видавлюють з екструдера.

За своєю суттю пінополістирол - це пластик з рівномірно розподіленими замкнутими осередками розміром 0,1-0,2 мм. Зовні матеріал виглядає як гладка плита - прозора або кольорова. Дрібнопористу структуру можна легко побачити прямо на зрізі.

Характеристики екструдованого пінополістиролу

Інтерес споживачів до екструдованого пінополістиролу був викликаний його високими експлуатаційними показниками. Переконатися в цьому легко, розглянувши основні характеристики матеріалу:

  • Він має найнижчий показник теплопровідності серед усіх існуючих утеплювачів, навіть нижче, ніж у найм'якшої мінераловатної плити.
  • Щільність (питома вага) - 25-45 кг / м3. Забезпечує легкість плит, простоту їх монтажу, а також невисоку вартість вантажопереробки і зручність зберігання.
  • Водопоглинання - 0,2% при повному зануренні. Оскільки показник дуже низький, іноді при розрахунках ним навіть нехтують. Таке незначне вологопоглинання забезпечено закритою структурою комірок. Вода не може проникнути в них ні за яких обставин, тільки при порушенні цілісності, коли плиту розрізають. Але і в такому випадку поглинання води мізерно мало.
  • Міцність на стиск при деформації 10% - 15-100 т / м2 (150-1000кПа). За цим параметром XPS відповідає найжорсткішим вимогам, які пред'являють до утеплювачів.

Плюси пінополістиролу XPS також випливають з його унікальних характеристик, список яких доповнюють:

  • Висока морозостійкість - без втрати властивостей витримує температури до -70 ° C. Дозволяє використовувати матеріал при екстремально низькій температурі.
  • Високий ступінь вогнестійкості. Досягається за рахунок добавок - антипіренів, які вводять до складу пінополістиролу. Це робить матеріал самозатухаючим, тобто він буде горіти тільки при прямому контакті з джерелом вогню.
  • Хімічна стійкість. XPS не схильний до дії кислот, масел, лугів, спирту, сольових розчинів, барвників, аміаку і багатьох інших речовин.
  • Безпека для людини. Допускається використовувати матеріал в дитячих і медичних установах.
  • Біостійкість. Виключає виникнення на матеріалі цвілі і грибка, оскільки не є для них живильним середовищем.
  • Довговічність. Термін служби XPS досягає 45 років.

Де застосовують пінополістирол XPS

Через невисоку паропроникність XPS не рекомендований до застосування у внутрішніх приміщеннях житлових і громадських будівель. В іншому випадку мікроклімат всередині об'єкта буде не надто сприятливим.

Використовувати XPS для внутрішніх робіт допускається тільки в будівлях, які обладнані надійною системою примусової припливно-витяжної вентиляції і кондиціонування. Це особливо актуально для багатоповерхових будинків, де не можна провести теплоізоляцію зовні будівлі і доводиться робити її зсередини.

В інших випадках пінополістирол XPS дуже широко поширений, особливо на території України, де багато вологих і болотистих грунтів. Унікальні властивості матеріалу дозволяють використовувати його для утеплення:

  • фундаментів,
  • покрівлі,
  • підлог,
  • фасадів.

Екструзійним пінополістиролом можна утеплювати різні інженерні споруди, об'єкти приватного і промислового будівництва, а саме підлоги перших поверхів, цоколі підвальних і напівпідвальних приміщень. У випадку з фасадами подібний утеплювач може застосовуватися як при «мокрому» способі (штукатурка), так і при установці вентильованого каркасної конструкції під облицювання сайдингом.