Що таке кон'юнктивіт і як його розпізнати

До найбільш поширених захворювань очей відноситься кон'юнктивіт. Це запалення слизової оболонки – прозорої тонкої плівки, яка покриває передню частину ока і задню поверхню повік.

Вона відповідає за вироблення важливих компонентів слізної рідини, а також захищає від різних сторонніх тіл і шкідливих мікроорганізмів. В силу свого анатомічного положення кон'юнктива постійно контактує з безліччю зовнішніх подразників, від яких часто і страждає. Попадання частинок пилу, бруду, алергенів і різні інші фактори, а також віруси і бактерії призводять до очної патології, коли запалюється слизова оболонка. Специфічні ознаки захворювання можуть відрізнятися, як і причини появи, і відповідні краплі від кон'юнктивіту: https://www.apteka24.ua/medikamenty/glaznye-sredstva/kapli-ot-konyuktivita/, які лікар підбирає з урахуванням симптоматики. Але будь-яка форма кон'юнктивіту зазвичай супроводжується типовими симптомами:

  • набряклість слизових тканин,

  • гіперемія тканин,

  • відчуття печіння і свербіння в очах,

  • посилена сльозотеча і світлобоязнь,

  • виділення гною, слизу з очей.

Щоб уникнути серйозних наслідків і легко впоратися з хворобою, важливо якомога швидше звернутися до офтальмолога. Спеціаліст визначить, в першу чергу, конкретний вид патології. Наприклад, гострий кон'юнктивіт – це стрімкий розвиток захворювання з сильно вираженою симптоматикою. Хронічна форма може протікати непомітно або малопомітно, іноді протягом декількох місяців і навіть років. Також виділяється алергічний, бактеріальний, грибковий, гнійний і багато інших видів, кожен з яких вимагає особливого підходу.

Чим лікувати захворювання очей

кон'юнктивіт

Лікування кон'юнктивіту - це комплекс спеціальних процедур і застосування лікарських препаратів, спрямованих на усунення збудника хвороби і позбавлення симптомів. Методики підбираються в залежності від етіології та тяжкості перебігу захворювання. У більшості випадків терапія комплексна – системний прийом медикаментів і краплі від кон'юнктивіту, які повинен призначати тільки лікар. Всі очні краплі розподіляються на категорій в залежності від напрямку дії:

  • противірусні – ефективні при вірусній інфекції, яка викликана аденовірусом, вітрянкою, кором, грипом;

  • антибактеріальні – містять активні речовини, що знищують патогенну мікрофлору;

  • протиалергійні – знижують інтенсивність алергічної реакції, пригнічують діяльність імунних клітин в тканинах і зменшують симптоми (підвищена сльозотеча, почервоніння і чутливість слизової оболонки);

  • протизапальні – усувають запальний процес в тканинах ока, призначаються у випадках, коли захворювання викликане травмами або розвивається після хірургічного втручання;

  • антисептичні – знищують бактерії, знімають біль, почервоніння та інші симптоми кон'юнктивіту;

  • комбіновані – містять антибіотик для усунення інфекції і стероїд, що має протизапальний і знеболюючий ефект.

Крім терапії, важливі профілактичні заходи, які гуртуються на правильній гігієні. Щоб уникнути бактеріального кон'юнктивіту, потрібно ретельно мити руки після вулиці і спілкування з іншими людьми, домашніми тваринами. Ні в якому разі не можна терти очі брудними руками, важливо користуватися тільки індивідуальними засобами гігієни, по можливості – одноразовими.