Особливості монтажу бітумної черепиця

М'яка покрівля (бітумна черепиця) є повноцінною альтернативою стандартним даховим покриттям, володіючи більш високими технічними характеристиками, простотою монтажу і доступною ціною.

Технологія виготовлення 

Бітумна черепиця - багатошарове покриття для скатних дахів. Для її виробництва використовується нетканне склополотно, якісний бітум, базальтовий гранулят. Склополотно є основним шаром такого матеріалу. Він стійкий до гниття, має високу міцність, стійкість до механічних навантажень.

При виготовленні м'якої покрівлі склополотно просочують якісним окисленим бітумом. Сформований таким чином проміжний шар робить покриття вологонепроникним. За рахунок особливих властивостей модифікованого бітуму він стійкий до дії високих температур, морозів, температурних перепадів. Навіть при сильному нагріванні бітум не оплавляется, сформований ним шар не деформується.

При виробництві м'якої покрівлі на просякнутий на склополотні розігрітий бітум наноситься базальтовий гранулят. Базальтові гранули складають верхній, захисний шар, який стійкий до дії вологи, перепадів температур, сонячних променів, інших погодних факторів. Посипання базальтовим гранулятом формує зовнішній вигляд покриття.

Для того, щоб бітумна черепиця мала певний малюнок поверхні, використовуються пофарбовані в різні кольори і відтінки базальтові гранули. Щоб гарантувати їх високу стійкість кольору, гранули додатково обпалюють при високій температурі. Після такої обробки вони не втрачають свого кольору при експлуатації покрівельного матеріалу, не вигоряють під сонячними променями. 

М'яка покрівля зручна в монтажі, економічна, має привабливий зовнішній вигляд. Вона стійка до дії погодних чинників, надійно захищає дах від протікання, забезпечує акустичний комфорт в будинку. А на сайті HTTPS://citybud.in.ua/ можна по найкращій вартості замовити цей матеріал, а також інші види сучасного надійного дахового покриття: металочерепицю, профнастил, фальцеву, композитну, а також натуральну черепицю. 

А щоб характеристики такого покриття перебували на максимально високому рівні, важливо забезпечити його правильний монтаж.

Особливості монтажу м'якої покрівлі

Таке покрівельне покриття підходить для скатних дахів. Мінімальний кут нахилу скатів - 12 °. Бітумна черепиця є гнучкою, що дозволяє використовувати її на покрівлях складної конфігурації, з криволінійними поверхнями, нестандартної формою скатів. Такий матеріал можна застосовувати і при облаштуванні нових, і при ремонті, реконструкції старих дахів. 

Бітумна черепиця укладається на суцільну основу, функції якого зазвичай виконує настил з дошки, ФСФ-фанери, OSB плит. Роботи з влаштування покрівлі починають зі створення такого настилу. Його монтують по всій площі скатів, строго контролюючи рівень його поверхні. Важливо, щоб настил не мав відхилень по вертикалі, виступів, нерівностей. В іншому випадку покриття не ляже рівно на таку основу, готовий дах буде виглядати неакуратно.

Щоб додатково вирівняти поверхню суцільного настилу, а також поліпшити гідроізоляційні властивості покриття, застосовуються для підкладки килими. Технологія їх укладання залежить від кута нахилу ската покрівлі. 

Підкладкові килими кріплять до суцільного настилу механічно, використовуючи цвяхи або саморізи з оцинкованої сталі. Важливо, щоб точки кріплень відстояли від краю полотна підкладкового килима на достатню відстань. На стиках такі матеріали укладаються з нахлестом, додатково проклеюючи їх спеціальними стрічками, мастикою або герметиком.

Додатково до монтажу гнучкої черепиці облаштовується паро-, гідроізоляція і, якщо необхідно, захист від вітру. Для них використовуються спеціальні мембранні або плівкові матеріали. Вони укладаються до монтажу суцільної основи на кроквяні балки. При укладанні паро- та гідроізоляційні матеріали кріплять механічно до крокв, решетування. Укладання починають від покрівельних звисів, рухаючись вгору по схилу, розташовуючи полотна плівки або мембрани горизонтально і виконуючи стики з достатнім нахлестом.