Apple запатентувала «розумний» будинок під керуванням серцевого ритму

Описана в патенті купертинівської компанії система не допустить в будинок чужинців і дасть можливість встановлювати рівні доступу до приладів для кожного члена сім'ї на базі серцевого ритму. У документі є й інші цікаві новації, але поки невідомо, які з них Apple реалізує на практиці.

Автори патенту розробили розумний будинок зі стеженням за діями господарів за допомогою настінних модульних блоків. Основна ідея - в створенні IT-системи, яка буде взаємодіяти з різними пристроями і впізнавати конкретних людей. Але найбільш незвичайною характеристикою смарт-будинків від Apple є ідентифікація власників по серцебиттю. Ритм у кожної людини унікальний, тому його часто використовують для біометрії. Технологія буде базуватися на датчиках частотою 60 ГГц, а доповненням може стати аутентифікація по диханню.

Опції розпізнавання дозволяють закріплювати за мешканцями певні рівні доступу до систем. Новий принцип ідентифікації не дозволить стороннім таємно проникнути в будинок, а дітям і людям похилого віку - не дасть доступу до небезпечних приладів. Система зможе «бачити» предмети (за сигналами зв'язку) і складати віртуальну карту розташування пристроїв, що істотно полегшить їх налаштування, вказують представники Apple.

Що не кажіть, а високотехнологічні інноваціїї стрімко впроваджуються в життя, і, судячи з усього, незабаром покупцям розумних ламп і розеток не треба буде думати про сумісність: головні гравці індустрії запускають спільну програму Connected Home over IP (CHIP). У CHIP буде відкритий код, а виробникам не треба платити роялті за використання. А от монтаж розумного будинку слід довіряти досвідченим фахівцям, зокрема компанії TECHNICIANS GROUP. 

Отож, стало відомо, що компанії Amazon, Apple, Google, а також Zigbee Alliance до 2021 року представлять єдиний стандарт для роботи пристроїв розумного будинку. Проект Project Connected Home over IP - це амбітна спроба об'єднати Amazon, Apple, Google і Zigbee Alliance в єдину платформу для розумного будинку з відкритим вихідним кодом, пише TheVerge.

Робота над проектом все ще триває, його запуск намічений на 2021 рік. До цього часу з'явиться чітке уявлення про особливості стандарту і пристроях, які зможуть з ним працювати.

Поки відомо, що мова йде про єдиний стандарт для систем контролю доступу, безпеки, освітлення та електрики, опалення і так далі. Стандарт повинен спростити виробникам розробку пристроїв і підвищити їх сумісність один з одним, а також мобільними додатками, хмарними сервісами і голосовими помічниками.