Поради по вибору цегли для печі

Незважаючи на широкі існуючі можливості організувати сучасну систему опалення заміського будинку, багато людей як і раніше зупиняються на традиційній цегляній печі. Здавалося б, це консервативний і сильно застарілий спосіб, але в будинку з пічним опаленням в холодну пору року підтримується оптимальний рівень вологості. Крім того, цегляна піч - це особливий затишок і виразна деталь інтер'єру, та й в деяких випадках єдиний спосіб організувати обігрів будинку.

Створення цегляної печі - це ціла наука, наріжним каменем якої є правильний вибір матеріалу. Яку цеглу для печі краще використовувати, які вимоги до неї висуваються, і який матеріал ні в якому разі застосовувати не можна? Відповіді на ці та інші питання ви знайдете у сьогоднішній статті, а в інтернет-магазині https://budeko.com.ua ви знайдете кращі жаростійкі матеріали для кладки і оздоблення печей та камінів. 

Основні вимоги до цегли для кладки печей

Піч повинна справлятися з масою складних впливаючих на неї негативних факторів, серед яких дуже висока температура і різкі перепади температур аж до негативних значень, якщо в заміському будинку взимку бувають лише зрідка. Димова труба, яка безпосередньо контактує з навколишнім середовищем, також відчуває на собі вплив різких перепадів температур. Отже, цегла, яка використовується для облаштування печі в будинку, повинна відповідати таким загальним вимогам:

  • стійкість до високих температур і відкритого полум'я;
  • висока механічна міцність;
  • стійкість до коливань температур;
  • здатність накопичувати тепло і зберігати його.

Для кладки однієї печі використовують цеглу різних видів, і кожен застосовується в облаштуванні конкретної її частини.

Цегла для фундаменту печі

Природні вимоги до цеглини для фундаменту - міцність, вологостійкість і морозостійкість, так як частина її може остигати до негативних температур.

Для облаштування пічного фундаменту використовують керамічну або клінкерну цеглу. Універсальний варіант - керамічна цегла першого сорту, яку можна застосовувати навіть для зведення масивних двоповерхових печей. Допускається використання кераміки більш низької якості, якщо навантаження на фундамент печі буде невисоким. Клінкерну цеглу використовують в регіонах з суворим кліматом, так як вона показує виняткову морозостійкість.

Цегла для топки печі

Камера згоряння твердого палива, як правило, має двошарові стінки: внутрішня частина споруджується з шамотної цегли, а зовнішня (облицювальна) - з керамічної. Температура в топці сягає 1,100 С, а керамічна цегла при температурі в 1150 С починає плавитися, тому всередині піч викладають шамотною цеглою, для якого такі температури не є руйнівними. Більш того, матеріал відмінно справляється з акумуляцією тепла.

Варто відзначити, що інколи топку викладають з термостійкої керамічної цегли, але можливо це тільки для печей з ненапруженим тепловим режимом. Так як на зовнішню обробку такі високі температури з впливають, її можна організувати з облицювальної керамічної цегли.

Цегла для димових каналів

Димові канали - це великий теплообмінник печі. Температура в них хоч і нижча, ніж в топці, але все ж висока і краще для кладки їх елементів використовувати шамотну цеглу. Зовні димові канали можуть бути облицьовані керамічною цеглою.

Цегла для димової труби

Температура в димовій трубі може коливатися від -40 до + 400, тобто матеріал повинен бути морозостійким і витримувати перепади температур. Крім того, труба повинна досить швидко прогріватися, щоб піч могла нарощувати тягу - якщо це буде відбуватися повільно, то будемо мати справу з перевитратою палива і підвищеним осадженням сажі.

Врахувати варто і механічні навантаження, які, в основному, полягають у впливі вітру будь-якого напрямку. Отже, для облаштування димаря печі підійде керамічна цегла з максимальним показником морозостійкості. У регіонах з суворим кліматом можна викласти труби двома шарами цегли: перший - клінкерний, другий - пустотілий керамічний. До речі, це єдиний випадок, який допускає використання саману при облаштуванні печі.