Харчові ароматизатори: страшилки нашого часу, чи необхідний інгредієнт

Сьогодні на полицях магазинів досить складно знайти натуральний продукт, який не містить штучних ароматизаторів. Товари з позначкою «еко» зустрічаються нечасто і коштують, як правило, в кілька разів дорожче. Але люди готові переплачувати, аби виключити зі свого раціону «хімію».

Однак чи є в цьому сенс? Експерти стверджують, що дійсно якісні ароматизатори абсолютно нешкідливі для здоров'я, більше того, вони роблять позитивний вплив на продукти, а на сайті https://factoria.kiev.ua/aromatizatory-pischevye/ компанії "Factoria" ви зможете вигідно замовити харчові ароматизатори відомих виробників.

Призначення ароматизаторів

Під ароматизатором розуміють харчову добавку, призначену для поліпшення смаку і аромату продукту або страви. Необхідність її використання пояснюється тим, що в процесі приготування їжа втрачає частину смакових і ароматичних характеристик. Відновити їх і допомагають ароматизатори.

Так, великою популярністю користуються шоколадно-кавові ароматизатори для кондитерських виробів, молочних коктейлів та ін. Вони надають готовим продуктам яскравий аромат. Для тортів, тістечок, печива ви зможете придбати ароматизатор кави.

Харчові ароматизатори також допомагають створити широкий асортимент товарів на основі одного продукту. Прикладом можуть служити мармелад, морозиво, цукрові льодяники з різними фруктовими смаками.

Різновиди ароматизаторів

Натуральні ароматизатори отримують шляхом екстракції рослинної або тваринної сировини. Такі добавки не тільки безпечні, але і корисні для організму. Однак використання натуральних ароматизаторів в промислових масштабах - швидше виняток, ніж правило. Причин тому безліч:

  • Висока вартість готового продукту.
  • Нестабільність компонентів (при термічній обробці або заморожування натуральні аромати можуть зникнути).
  • Необхідність використання невеликої кількості сировини.

Ароматизатори ідентичні натуральним, так само як і штучні, отримують за допомогою хімічного синтезу. Штучні ароматизатори практично не містять натуральних інгредієнтів, але в той же час вони недорого обходяться при виробництві, мають стабільні смакові і ароматичні властивості.

Розглянути особливості різновидів ароматизаторів найпростіше на прикладі ванілі. Натуральний ванілін отримують з стручків ванілі. Речовина ця корисна для профілактики серцево-судинних захворювань, пухлинних і запальних процесів. Однак виробництво натурального ваніліну обходиться дуже дорого, тому в харчовій промисловості така добавка практично не використовується.

Інша справа - штучний замінник. Він абсолютно безпечний для здоров'я, стабільний, має велику інтенсивністю запаху, до того ж зручний у використанні і може застосовуватися для виробництва масових продуктів.

Резюме: особливості використання харчових ароматизаторів

  • Без ароматизаторів їжа буде мати прісний непривабливий смак.
  • Для здоров'я корисні ароматизатори, у складі яких - тільки натуральні компоненти. Однак їх використання не виправдане з економічної точки зору.
  • Штучні добавки абсолютно нешкідливі для здоров'я.
  • У порівнянні з натуральними штучні ароматизатори надають продуктам більш насичений і стабільний аромат.
  • За допомогою ароматизаторів можна розширити лінійку однотипних продуктів.

Отже, харчові ароматизатори - важливі інгредієнти практично будь-якої страви. Вони безпечні, стабільні і практично незамінні при приготуванні будь-яких страв.