Як організм бореться з вірусами

Застуда і грип є найпоширенішими захворюваннями. Дорослі застуджуються в середньому 2-3 рази на рік, а діти — в 2-3 рази частіше.

Саме слово «застуда» — це загальна назва для захворювання, яке може бути викликане одним із сотні подібних вірусів. Список патогенних організмів настільки великий, що діагноз лікарі ставлять лише приблизно на основі симптоматики — якщо ставлять взагалі. Симптоми хвороби пройдуть раніше, ніж лікар зможе з'ясувати, який саме вірус викликав захворювання! Спавитися з вірусами допоможуть спеціальні препарати, які можна придбати за посиланням https://viridis.ua/ru/medications-antimicrobial-antibiotics-antiviral/

Виклик імунітету

З огляду на, наскільки складне завдання ставлять перед нами простудні віруси, ліки від них немає. З вірусом повинен боротися імунітет людини. Віруси застуди та грипу постійно змінюються зовні, тому організм не відразу може розпізнати ворога «в новому обличчі» і забезпечити адекватний захист. Якщо імунітет не дає відсіч вчасно, або у випадках зіткнення з особливо агресивним штамом, ми хворіємо.

Як "мислить" вірус?

Якщо бути точними, віруси навіть не є живими організмами. Вони більш ніж в тисячу разів менше бактерій і являють собою лише невелику ланцюжок ДНК або РНК в білковій оболонці. Потрапивши в організм, вони прикріплюються до наших клітин і змушують їх відтворювати вірус. Рано чи пізно така клітина гине, і вироблені їй віруси націлюються на нові здорові клітини.

Як організм бореться з вірусами застуди і грипу?

Коли пошкоджується певну кількість клітин, включається імунна система організму, направляючи в уражені місця спеціальні клітини і білки, покликані усунути вірус, а це викликає запалення. Саме тому при грипі піднімається температура тіла. Неприємні симптоми, які ми відчуваємо під час хвороби, є наслідком боротьби організму з вірусом, а не викликані самими мікробами.

Навіщо ж потрібні ці симптоми?

Одним з перших помітних проявів захворювання є виділення з носа жовтого або зеленого кольору. Організм виробляє їх для того, щоб скувати шкідливий вірус. Ці виділення виробляються за рахунок одного з ферментів, що виробляються еритроцитами, і служать безперечною ознакою зараження.3 Але за кольором виділень не можна визначити, чи є природа захворювання бактеріальної або вірусної.

Болі в м'язах, особливо яскраво виражені при грипі, також є наслідком імунної відповіді організму: для боротьби з вірусом потрібні білки, тому вони в меншому обсязі надходять до м'язів, через що ви відчуваєте втому і біль. Але збільшивши кількість білка в раціоні можна пом'якшити ці неприємні відчуття.