Кандидоз у дорослих і дітей — як із ним боротися

Кандидоз — захворювання, викликане грибками роду Candida. Вражати воно може не тільки статеві органи («молочниця»), але й шкірний покрив, нігті, слизові оболонки, кишечник, дихальні органи та навіть нервову систему. Іноді кандидоз зустрічається в генералізованій формі, коли поразка поширюється на декілька органів і систем одночасно. Про симптоми та лікування кандидозу — в нашій статті.
Лікувати молочницю рекомендується тільки під контролем лікаря

Грибки Candida в нормі присутні у мікрофлорі ротової порожнини, статевих органів, кишечника. Але якщо вони починають безконтрольно розмножуватися та/або серед них з'являються особливо патогенні штами — починається кандидоз. Нерідко це відбувається при ослабленні захисних сил організму, але існують і інші чинники, здатні спровокувати кандидоз:

  • переохолодження, стреси, зміни гормонального фону (наприклад, при вагітності або тривалому прийомі гормональних препаратів);
  • різні захворювання — в тому числі ендокринні (діабет, ожиріння, розлади щитовидної залози). Також винуватцями розвитку кандидозу можуть стати хронічні хвороби, що знижують імунітет — ВІЛ, венеричні та інші інфекційні захворювання;
  • прийом антибіотиків, при якому разом з хвороботворними бактеріями гине нормальна мікрофлора шлунково-кишкового тракту і піхви. Ці корисні бактерії в нормі контролюють чисельність грибків Candida, а коли цього захисту немає – грибки починають розмножуватися;
    прийом препаратів цитостатиків, променева терапія;
  • занадто жаркий клімат;
  • носіння «неправильної» нижньої білизни — занадто тісної та/або виготовленої із синтетичних матеріалів;
  • вживання надмірної кількості вуглеводів;
  • гіпо- та авітаміноз.

А ще кандидоз може розвиватися через недостатню гігієну рота, шкіри і статевих органів.

Симптоми та лікування кандидозу

Симптоми кандидозу залежать від його локалізації:

Кандидоз слизових ротової порожнини (зветься також оральним кандидозом і дитячою молочницею). Симптоми: почервоніння слизової щік і горла, язика, ясен, набряклість, поява на слизових білого нальоту.

Кандидоз шкіри зазвичай проявляється в шкірних складках – під пахвами, між сідниць, в пахово-стегновій області, під молочними залозами. Іноді шкірний кандидоз локалізується між пальцями. При важких захворюваннях може вражати шкіру долонь, стоп, тулуба, рук, ніг. На шкірі з’являються дрібні бульбашки, які лопаються, перетворюючись на ерозії.

Кандидоз піхви (молочниця) спочатку вражає слизову оболонку піхви, але може поширюватися, захоплюючи вульву та шийку матки. Проявляється сирнистими виділеннями, свербінням, печінням. Дуже поширене захворювання серед жінок репродуктивного віку — багато з них страждають від молочниці практично постійно.

Кандидоз тонкого кишечника може зустрічатися і як окрема хвороба, і як «доважок» до вагінального кандидозу. З'являється зазвичай після кишкових інфекцій або тривалої терапії антибіотиками. Характерний симптом — поява в калі білих сирнистих частинок.

При лікуванні кандидозу в першу чергу усуваються чинники, що викликали його виникнення. Сама терапія проводиться за допомогою антимикотических (протигрибкових) препаратів з різними діючими речовинами:

натаміцин (Екоміцин, Пімафуцин, Примафунгін);
клотримазол (Клотримазол, Кандид);
флуконазол (Діфлюкан, Мікомакс, Флюкостат) і ін.

Лікувати молочницю рекомендується тільки під контролем лікаря. Ускладнення від цього невинного на перший погляд захворювання можуть бути вкрай сумними, аж до безпліддя та сепсису.

Будьте здорові!