Види, особливості і переваги профнастилу

У сучасному світі високої конкуренції, а, отже, постійного вдосконалення будівельного ринку профнастил перестав займати нішу непрестижних матеріалів.

Тепер це покриття досить високої якості і відмінних характеристик, яке може бути з однаковим успіхом використано в якості будівельного або облицювального матеріалу як для господарських та виробничих будівель, так і для будинків заміського типу і котеджів. Детальніше про цей матеріал ви дізнаєтесь на сайті arsenal-center.com.ua, там же ви знайдете вигідні пропозиції щодо придбання кровельного, стінового і несучого профнастилу від компанії "Арсенал-Центр".  

Види профнастилу

Профіль металевий (профнастил) являє собою листи з оцинкованої сталі. Кожен лист профнастилу, як правило, має ширину від однієї до восьми десятих міліметра. Профнастил буває трьох видів: покрівельний, стіновий і універсальний.

Покрівельний профнастил

Покрівельний профнастил також називають несучим і маркують буквою «Н». Саме такий профнастил слід використовувати для зведення даху будинку. Це важлива умова тому, що покрівельний профнастил має більшу товщиною листа, висотою хвилі та шириною.

Стіновий профнастил може бути дешевший, але він не призначений для витримування постійних вітрових, а також осадових навантажень. У свою чергу несучий (покрівельний) профнастил оснащений додатковими ребрами жорсткості, що дозволяє йому справлятися з великими навантаженнями, включаючи людську вагу.

Стіновий профнастил

Стіновий профнастил маркується по першій букві своєї назви і використовується для оздоблювальних робіт, а також для будівництва парканів і різних побутових споруд. Він дешевший і легший покрівельного, але не такий довговічний і не має додаткові характеристиками міцності.

Універсальний профнастил

Універсальний профнастил за характеристиками можна поставити між покрівельним і стіновим. Такий профнастил (з маркуванням «СН») більш міцний і довговічний, ніж стіновий, але все одно поступається покрівельному. З його допомогою можна споруджувати більшість побутових будівель, а також обшивати стіни і невеликі дахи. Універсальний профнастил найкраще підійде для будівельних робіт на дачній ділянці і при цьому дозволить заощадити до п'ятнадцяти відсотків бюджету.

Який профнастил вибрати

При виборі профнастилу потрібно враховувати, що він випускається як з покриттям, так без нього. Він може бути забарвленим і незабарвленим. Незабарвлений, без покриття профнастил коштує дешевше, проте термін служби у нього помітно менше.

Для зведення даху будинку або облицювання краще вибирати профнастил з полімерним покриттям. Такий профнастил не схильний до корозії і впливу несприятливих середовищ, а значить, здатний прослужити тридцять і більше років. Крім того, важливу роль відіграють розміри профлиста.

Щодо розмірів, то стандартний стіновий профнастил має корисну ширину листа від одного до одного цілого і однієї десятої метра. При цьому висота гофри і товщина металу досить варіативні.

Вибирати слід виходячи з конкретного проекту, краще за участю фахівця. При цьому важливо пам'ятати, що чим більша хвиля, тим вище навантаження здатний витримати профлист.

Переваги профнастилу

До переваг профнастилу відносяться наступні його характеристики:

  • Можливість довгострокової експлуатації - профнастил високої якості з полімерним покриттям в середньому може прослужити двадцять років, якщо ж він ще й професійно змонтований, то термін служби збільшується на п'ятнадцять років.
  • Стійкість до несприятливого впливу навколишнього середовища - прекрасно витримує стандартну хімічну та біологічну дію, стійкий до ультрафіолету, опадів, вологи, корозії.
  • Справжній, якісний металевий профіль (профнастил) складається з декількох шарів: оцинкованого, антикорозійного, грунтовки і полімерного покриття, що разом забезпечує йому надійний захист.
  • Легкість - по вазі профнастил оцинкований легше багатьох матеріалів, наприклад, шиферу та черепиці (як металевої, так і керамічної). Він не створює високої додаткового навантаження на стіни і фундамент, а тому, не вимагає пристрою серйозного кроквяної каркаса і поліпшеною обрешітки, що, в свою чергу відчутно економить кошти.
  • Багатий асортимент - сьогодні можна вибрати з величезної кількості квітів і форм, що допомагає урізноманітнити дизайн, як стін, так і дахів.
  • Невисока вартість - незважаючи на істотне поліпшення характеристик, а також збільшення асортименту, профнастил, проте, залишився одним з недорогих і доступних матеріалів, саме тому він є найкращим варіантом для цікавих, економічних проектів.