Як вибрати курс програмування в Івано-Франківську: 10 корисних порад

У кожної людини, який вирішив пов'язати себе зі світом комп'ютерів і знайти собі нову професію, рано чи пізно постає питання. Звучить воно просто: як підібрати собі курси програмування?

Навіть для тих, хто вже працює в IT, це питання залишається актуальним.

Ми розпитали представника Academ IT в Івано-Франківську, і він відповів на ряд наших питань. Всі поради, викладені нижче, дозволять читачам розібратися з курсами програмування і вибрати щось дійсно підходяще.

1. Де відучитися на програміста: ніяких курсів в компаніях-одноденках

Сфера навчання вже давно перетворилася в ринок. І чим вище попит, тим більше пропозиція. А популяризація IT, як індустрії для робочих місць, призводить до збільшення кількості різноманітних:

  • Шкіл.
  • Курсів і т.п

На таких курсах обіцяють навчити новачка програмування на JAVA чомусь аж за 3 місяці, до рівня професіонала. Вся суть гучних заголовків в тому, щоб зібрати більше грошей з учнів. Стати професіоналом ви не зможете за такий короткий термін. У вашій голові навіть не затримається і половина матеріалу, який давався в процесі навчання. Тому що курси зазвичай складаються з однієї води, і хороших знань за такий короткий період отримати не вдасться. Навіть однин конкретний напрямок в IT зажадає більше 7-8 місяців зануреного навчання.

Тому, перш ніж віддати гроші, дізнайтеся про школу або курси побільше. Дізнайтеся про матеріально-технічну базу, розпитайте про успішні кейси. А краще поспілкуйтеся з самими "передовими" випускниками. Можливо вони і не знають про те, що саме курси їм дали дорогу "в життя".

2. Гарантія працевлаштування: сумнівні обіцянки

Творці курсів часто згадують в своїх рекламних матеріалах про те, що за фактом проходження навчання місце роботи буде надано в 100 випадках з 100. Проблема в тому, що це маркетинговий хід, але не реальні гарантії.

Формула успішного працевлаштування в компанії складається з 3 рівних складових:

  1. Здібності і завзятість студента.
  2. Актуальність наданих знань.
  3. Наявність попиту на знання та вільні вакантні місця у роботодавця.

Якщо на якість матеріалу творці курсів вплинути можуть, то на все інше ні. Навіть якщо вам дають унікальні знання, що застосовуються в реальному програмуванні, то що робити з усім іншим? Навіть такі великі компанії як Yandex або Mail, в кращому випадку обіцяють стажування, але не гарантоване працевлаштування.

3. Показовий критерій: якісний сайт

Робити висновки про якість курсів по сайту неправильно. Однак, сайт може дати більше інформації про характер і серйозність компанії і окремих її співробітників. Якщо сайт зверстаний погано, все пливе, а від дизайну в очах утворюється кривавий гейзер - є привід задуматися. Якщо компанія не змогла розібратися навіть з версткою сайту, то чому вони навчатимуть на своїх курсах?

 

Критично і зміст сайту курсів. Мінімум води, максимум конкретики. вивчіть:

  • Пропоновані дисципліни.
  • Загальну програму навчання.
  • Інформацію про викладачів.

Якщо на сайті відсутні контактні дані, а замість чіткої програми лише через багато води-обходьте ці курси стороною.

4. Відгуки про курси програмування

Сприймати відгуки учнів на офіційному сайті курсів всерйоз не варто. Шукайте інформацію на незалежних агрегаторах відгуків і тематичних форумах. Звертайте увагу на останні відгуки (за 5-6 місяців). Концентруйтеся на негативних відгуках учнів, зазвичай там міститься безліч цікавої інформації. Не забувайте про те, що позитивні відгуки можуть бути накручені.

5. Про викладачів на курсах програмування

Особистість викладача на курсах несе велике значення як для компанії, так і для учнів. Шукайте ті курси, які ведуться реальними професіоналами з провідних IT-компаній. Не буде зайвим перевірити той факт, що заявлений викладач дійсно веде курси в конкретній школі.

6. Без англійської не вийде

Працювати програмістом без знання англійської в більшості випадків не вдасться.

Дізнайтеся в конкретній школі про те, чи пропонують вони додаткові завдання з англійської мови. Потрібен не тільки загальний рівень, а й технічний. Інакше пройти курс по базах даних у вас на тверду п'ятірку не вийде. Знання англійської дає перевагу перед іншими випускниками.

7. Конспекти та навчальні матеріали

Дізнайтеся в навчальному закладі про додаткових або факультативних матеріалах. Вони можуть бути в формі:

  • Статей.
  • Вебінарів.
  • Записів уроків.

Буде здорово, якщо ці матеріали залишаться у вас і після навчання. Зверніть увагу: деякі онлайн-школи видаляють навчальні матеріали відразу після закінчення курсу.

8. Важливість портфоліо

Потрапити в хороше місце без портфоліо буде важко. А зібрати портфоліо можна за рахунок практичних проектів. Задайте в освітньому закладі відповідне питання. Не всі курси пропонують програму практики, деякі обходяться однією лише теорією.

9. Заводите нові знайомства.

Дізнайтеся про те, які корисні заходи проводяться на базі школи, в контексті набуття нових знайомств. Зазвичай це конференції або лекції від керівництва найбільших IT-компаній. Саме там ви можете знайти свого першого роботодавця або команду.

10. Один з ключових моментів навчання: підготовка до співбесід

Якщо творцям курсів цікава доля своїх випускників, то вони не обійдуть це питання стороною. Потрібні заняття з професійними рекрутерами, майстер-класи з підготовки резюме і т.п.

Уміння "продати себе" роботодавцю відіграє не меншу роль, ніж набір фактичних знань з програмування. Навіть випускникам Оксфорда і Гарварда потрібні навички проходження співбесід. По-іншому на роботу зараз не беруть.

Всі рекомендації були підготовлені на основі індивідуального досвіду директора Academ IT Оксани Кушлик. Прислухайтеся до них, і вам вдасться підібрати для себе правильну програму навчання, а згодом і знайти гідне місце роботи. Підбір курсу прогамування рівня Junior можлыво за посиланням.

Якщо стаття вам сподобалася, то ви можете поділитися нею зі своїми друзями.

Критично і зміст сайту курсів. Мінімум води, максимум конкретики.

  • Пропоновані дисципліни.
  • Загальну програму навчання.
  • Інформацію про викладачів.

Якщо на сайті відсутні контактні дані, а замість чіткої програми лише багато води - обходьте ці курси стороною.

4. Відгуки про курси програмування

Сприймати відгуки учнів на офіційному сайті курсів всерйоз не варто. Шукайте інформацію на незалежних агрегаторах відгуків і тематичних форумах. Звертайте увагу на останні відгуки (за 5-6 місяців). Концентруйтеся на негативних відгуках учнів, зазвичай там міститься безліч цікавої інформації. Не забувайте про те, що позитивні відгуки можуть бути накручені.