Що очікує МФО у 2020 році: огляд і ризики

Стрімке зростання популярності ринку мікрокредитування почалося ще на початку 2000-х років, у людей не вистачало коштів, вони втрачали роботу, та не мали фінансової стабільності. Саме в той час банки відмовлялись схвалювати заявки на кредити у громадян, які не мали фінансової стабільності. Саме тоді МФО почали надавати перші послуги громадянам країни, вони виступали платформою, де можна отримати кошти не тільки для побутових потреб, але й для конкретних цілей.

Незважаючи на те, що популярність за всі роки існування мікрофінансових компаній не зменшується, все ж вони мають багато ризиків у власному напрямку. Розібратися в цьому питанні допоможе експерт сервісу “Все о кредитах” Ольга Мальцева, вона поглянула на МФО абсолютно з іншого боку і проаналізувала їхні ризики з якими органіхації стикаються щодня.

Історія МФО

Сам термін мікрокредитування став використовуватись ще з 1970-х років, тоді заможні люди надавали простолюдинам мінімальні суми для позики і допомагали їм таким чином стати фінансово незалежними. Охочих отримати грошову підтримку ставало все більше, адже кожна людина хотіла фінансової незалежності. Так як банки надалі відхиляли прохання простих людей видавати невелику суму грошей в позику, мікрокредитів ставало більше, почали створюватися цілі організації, філії та структури, які готові були допомогти людям вирішити їхні питання з грошима швидко і без надмірних вимог.

На сьогоднішній день ринок мікропозик продовжує займатися видачею невеликих сум для того, аби люди могли відчути свою фінансову свободу, не обмежуючись тільки бажаннями придбати щось, або вирішити питання пов'язане з нестачею коштів. В Україні працює понад 2 000 компаній, які видають мікропозики, всі вони створені для швидкої видачі коштів, вони не вимагають багато документів, тому процедура має простий характер. Кращим порталом, в якому можна знайти всю інформацію про мікрокредитні організації, на сьогоднішній день вважається "Все о кредитах", на ньому представлена вся необхідна інформація щодо фінансових компаній, умови по кредитуванню та відгуки справжніх позичальників. У списку порталу можна знайти такі відомі організації як: Finme, Кешбері, ECash, Укр Позика, Кредит Каса та інші. Але варто розуміти, що з сучасними технологіями прийшли і значні ризики для МФО, сьогодні організації мають їх досить багато, тому варто розглянути їх досконаліше.

Огляд ризиків

Може здатись, що ризиків в організацій, які видають невеликі суми коштів, що не перевищують і 15 000 гривень, а після видачі — отримують їх назад, так ще й з відсотками за користування, просто не може бути. Насправді багато компаній не тільки не мають гідного прибутку, вони ще й в "мінусі", адже користувачі поводяться безвідповідально і не завжди повертають гроші. З основних ризиків мікрофінансових компаній можна виділити:

  • Онлайн — це ж далеко. Багато позичальників більш ніж впевнені в тому, що якщо компанія змогла видати позику в онлайн-режимі і навіть не змусила людину відвідати відділення організації для особистого підпису в кредитному договорі, то це означає, що і вимагати від людини повернення коштів вони не повинні. Глибоке розуміння того, що онлайн - це щось нереальне і далеке, присутнє у багатьох людей, вони впевнені в тому, що оформлення проходить віртуально і немає справжньої компанії, а гроші їм просто дарують.
  • Фінансова безграмотність клієнтів. Люди беруть кошти, витрачають їх на розваги, забувши попередньо проаналізувати фінансові можливості — отримують борги. Така ситуація відбувається тільки через те, що багато хто не розуміє як використовувати гроші, для чого вони потрібні і як зробити так, аби стати незалежним за допомогою коштів, які надала кредитна компанія. Хоча як було зазначено вище в матеріалі, саме з метою поліпшення фінансового стану громадян і були створені мікрокредитні організації.
  • Відсутність юридичної відповідальності. Існує і така категорія людей, які впевнені, що цифровий підпис в Інтернеті не має ніякої сили, тому не дивлячись підписують кредитний договір на найбільшу суму мікропозик. Позичальники впевнені, якщо підпис цифровий, то ніхто і ніколи не буде вимагати від людини повернення грошей, це ж все не по-справжньому.

Аналізуючи ризики, можна побачити, що МФО вже на шляху до того, аби отримати надійний захист, мати в 2020 році вдосконалені зміни в роботі, видачі позик, а також вимогам до позичальників. Для цього вже підписаний і задіяний закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення функцій з державного регулювання ринків фінансових послуг", він регулює всі процеси на Мікрофінансовому ринку, тим самим надаючи захист як МФО, так і користувачам послуг.