Поради по вибору кріпильних виробів

Жодне будівництво, машинобудівна галузь чи домашній ремонт не обходиться без використання метизів і різних кріпильних виробів. Сьогодні вибір їх великий, проте кожен має своє призначення.

Отримавши типовий проект на руки, багато хто і не замислюються про такі деталі як кріпильні вироби. А адже вони зазвичай використовуються у великій кількості, і від їх якості залежить надійність і довговічність будівельних конструкцій. Навіть для того, щоб закріпити за все один лист гіпсокартону знадобиться, як мінімум, 30-50 саморізів.

В машинобудівній галузі, автомайстернях, для проведення різноманітних ремонтних робіт використовуються болти, і гайки, до речі, шестигранний болт DIN 933, та інші надійні кріпильні системи METALVIS зараз по найкращій вартості реалізує АО «СОЛДИ и Ко».

Основні критерії вибору

На що звернути увагу при підборі метизів? Якщо мова йде про фланцеве кріплення, то в першу чергу, на діаметр і крок різьби. Цей параметр може бути метричними або дюймовим. Для шпильки, болти або саморізи важлива також довжина виробу.

Існує ряд параметрів, про які нерідко забувають при покупці метизів:

  • Робочий тиск
  • Робоча температура
  • Робоче середовище

При високому тиску в системі кріплення повинне мати відповідну міцність. Наприклад, вироби з 35-ї сталі розраховані на тиск до 100 кгс / см2. Якщо передбачається більш високий тиск, краще купувати металовироби зі сталі марки 20X13.

Не менш важлива і робоча температура. Так, вже згадана 35-я сталь підходить для експлуатації при температурі не нижче -30 градусів. Для більш низьких температур існують більш відповідні марки стали - 09Г2С або 10Г2.

Для визначення робочого середовища найважливіше, є вона нейтральною чи агресивною. Якщо середовище агресивне, то і кріплення повинне підбиратися таким чином, щоб витримувати цей вплив. Для цих цілей існують спеціальні марки сталі.

Кріплення та захисне покриття

Окремо варто зупинитися на покритті метизів, яке безпосередньо впливає на їх довговічність. Найбільш простий варіант - оксидування. Така технологія передбачає насичення поверхневого шару метизів киснем. В результаті кріплення набуває чорного кольору і виглядає більш естетично. Однак захисні якості такого покриття відрізняються досить невисоким рівнем. Від корозії воно захищає лише в самій незначній мірі.

Значно більш стійкі до корозії оцинковані металовироби. Але навіть і оцинковане кріплення ржавіє. Як таке може бути? Справа в тому, що в атмосфері нерідко висока концентрація шкідливих викидів. У поєднанні з атмосферною вологою ці речовини руйнівно діють на метал. Високий ступінь захисту дає покриття хромом або нікелем. Але такий процес досить дорогий і для кріплення недоцільний.

Справжню довговічність зможе гарантувати нержавіюче кріплення, наприклад, нержавіючі саморізи. Мідні або латунні болти і гайки, хоч і коштують дорожче, але зате дуже стійкі до дії агресивного середовища. Потрібно не забувати, що якщо виникне необхідність відкрутити гайку чи болт, іржа серйозно ускладнить цю роботу.