Методи економії при автономному газовому опаленні

Газове опалення вважається одним з найбільш практичних способів обігріву житла. Практично у всіх населених пунктах України є централізоване газопостачання, до якого можна легко підключитися. Після установки котел працює в автономному режимі, підтримуючи задану температуру в будинку або квартирі з мінімальною участю людини.

Однак природний газ - найдорожчий ресурс, а котли, навіть такі економні і ефективні моделі, що пропонуються в інтернет-магазині leyka.com.ua/otoplenie/gazovye-kotly/ спалюють його у досить значних кількостях.

Ефективність вироблення тепла може знижуватися через різні фактори, що призводить до значного збільшення сум в платіжці. Простий і логічний спосіб уникнути витрати газу - не витрачати більше, ніж необхідно. З цим завданням допоможуть впоратися прилади термоконтролю. Це порівняно недорогі пристрої, використання яких може допомогти знизити витрати палива приблизно на 15-35%.

Контроль температури і нагрів за розкладом

Витрата газу безпосередньо залежить від того, яку температуру ви тримаєте в приміщенні. За замовчуванням, за це відповідають вбудовані в котел датчики температури. Однак вони враховують лише температуру теплоносія в котлі, так що це вкрай неефективний метод. Щоб котел включався тільки в разі потреби, варто встановити кімнатні термостати. Це прилади з термодатчиками, які керують нагріванням на підставі температури в приміщенні. Наприклад, якщо сонячним днем ​​в кімнаті стало тепліше, котел буде включатися рідше. У підсумку виходить цілком відчутна економія.

Гнучке управління газовим опаленням забезпечують програматори, які підключаються безпосередньо до котла. Вони дають можливість складати графік роботи опалювального приладу. Наприклад, в будні дні, коли вдома нікого немає, сильне нагрівання не потрібен. Такий пристрій дозволяє скласти будь-який розклад, яке буде найкраще відповідати звичкам і потребам господарів.

Власникам будинків або великих квартир буде корисний ще один спосіб економії. Він заснований на використанні термостатичних клапанів з термоголовками, які встановлюються на радіатори. Ці пристосування служать для термоконтроля в кожному окремому приміщенні. Залежно від температури в кімнаті вони перекривають або збільшують потік теплоносія, що надходить в радіатор. Суть економії полягає в тому, що часто немає необхідності обігрівати всі кімнати однаково. Наприклад, за допомогою таких терморегуляторів можна обігрівати дитячу сильніше, а кухню - менше. Гостьові кімнати, які рідко використовуються, можна опалювати по мінімуму. 

Мінімізуємо втрати тепла

Програматори і засоби термоконтролю - по-справжньому "розумні" прилади. Однак навіть вони не дуже допоможуть, якщо тепло швидко випаровується з дому. Чим краще приміщення захищене від тепловтрат, тим менше доведеться витрачатися на його обігрів.

Найпростіший варіант - установка відбиваючого екрану позаду кожного радіатора. Завдяки такому екрануванню більше тепла від батареї буде надходити в кімнату.

Дієвий спосіб зберегти тепло в квартирі або приватному будинку - встановити нові вікна. Якщо в будинку досі стоять старі розсохлі рами - це необхідний захід. У такому випадку будь-яке нове вікно стане справжньою панацеєю від холоду. А для кращої теплоізоляції можна підібрати спеціальні енергозберігаючі склопакети. Крім вікон, варто звернути увагу на вхідні, балконні, а можливо, і міжкімнатні двері. Щоб тепло не витікало в щілини, двері повинні щільно прилягати до косяків.

У власному будинку можна вжити заходів з утеплення стін, підвалу і горища теплоізоляційними матеріалами. Мешканці багатоквартирних будинків також можуть поліпшити теплові характеристики свого житла. Наприклад, для цього можна виконати зовнішню теплоізоляцію стін. Важливо пам'ятати, що зовнішня теплоізоляція найбільш ефективна, якщо вона зроблена не точково, а для всього під'їзду чи будинку.

Підвищення ККД

Нарешті, важливим фактором є продуктивність самого котла. Якщо домашній системі опалення більше 10 років, варто задуматися про її заміну. Як показує досвід, ККД старих опалювальних приладів не перевищує 60-70%. ККД нових моделей становить не менше 85-90%, так що виграш в порівнянні із застарілим пристроєм буде відчутним.

Найбільш ефективними і економічними по праву вважаються конденсаційні моделі котлів. Однак у них є кілька суттєвих мінусів. Перш за все, вони коштують недешево. Крім того, вони коректно працюють тільки при низькотемпературному опаленні. Щоб такі пристрої були економічно вигідними, їх варто встановлювати в великих будинках - від 250-300 м.кв.

Якщо ж опалювальний прилад досить новий, зберегти його ефективність можна за допомогою регулярного обслуговування. Періодично необхідно запрошувати майстра для огляду і профілактичних робіт. Для стабільної роботи необхідно час від часу очищати теплообмінник, канали і внутрішні деталі котла.

Низький ККД котла може бути обумовлений некоректним настроюванням. Пуско-налагоджувальні роботи повинні бути виконані безпосередньо після монтажу. Крім того, варто проводити регулярне обстеження пристрою. Цей майстер може оптимізувати режим роботи котла, а також порадити, як можна модернізувати систему опалення.