Повна конфіденційність: як захистити комп'ютер від стеження і вірусів

Завдяки правильним інструментам і налаштуванням ваше перебування в Мережі буде анонімним, безпечним і захищеним від вірусів. Експерти діляться порадами, як зробити свій ПК максимально надійним.

Високого ступеня конфіденційності можна досягти завдяки використанню правильних додатків, ідеальних настроювань і продуманому вибору веб-служб.

Як це зробити на своєму комп'ютері та убезпечити домашню мережу, не позбавляючи себе комфорту? На допомогу приходять модулі довіреної загрузки - це інноваційна розробка компанії Аксоним, з нею дані на вашому ПК чи ноутбуці будуть під постійним надійним захистом! 

Згідно з опитуванням компанії TNS-Infratest, більшість експертів переконані, що в даний момент анонімне використання Інтернету неможливо. Певною мірою ці фахівці мають рацію - так, всі провайдери в США зберігають призначені для користувача дані своїх клієнтів і аналізують їх. Навіть в Україні провайдери реєструють подібну інформацію, проте без подальшої обробки. І все ж експертам не варто вірити беззастережно.

Анонімність потрібна не тільки для того, щоб зробити ваші тіні в Інтернеті більш прозорими - в першу чергу вона максимально захистить вас від вірусів і шкідливого ПЗ. Використовуючи інструменти, описані в цій статті, ви зашифруєте своє перебування в Мережі, ізолюєте свою систему від зовнішніх загроз і тим самим в майбутньому будете впевнені, що ваші дії не відслідковуються, а ви перебуваєте в повній безпеці.

Як ваші дані опиняються у корпорацій і хакерів

Великі концерни, такі як Google, Apple, Microsoft і Facebook, намагаються зібрати якомога більше персональної інформації - особливо з мобільних пристроїв. Ці дані використовуються для розробки персоналізованого пропозиції і відображення цільової реклами. Більшість компаній тим самим дізнаються в деталях поведінку користувача, його переваги та інші важливі відомості про особисте життя своїх клієнтів.

Агрегація інформації часто протікає в фоновому режимі. Так, «Карти Google» фіксують всі пошукові запити, всі місця і поточне місце розташування. Навіть у Apple, компанії, яка приділяє особливу увагу конфіденційності, задіяні подібні механізми: наприклад, будь-який iOS-пристрій за умовчанням зберігає історію переміщень. При попаданні такої інформації з пристроїв в чужі руки вкрай велика ймовірність використання її в злочинних цілях. Зловмисники знають, коли користувача немає вдома, а також можуть шантажувати його конфіденційними даними. Для шкідливих атак такі відомості теж на вагу золота. Так, через метадані фотографії хакер може дізнатися операційну систему користувача і потім прицільно атакувати її.

Для хакерів домашній комп'ютер до сих пір є найпростішою мішенню. І це незважаючи на те, що операційні системи, перш за все Windows, сьогодні добре захищені. Лазівкою все частіше служать додатки від сторонніх розробників. Їм не вистачає своєчасного та автоматичного оновлення, а також стандартизованої процедури надійного «латання» дірок. Через такі баги кіберзлочинці можуть засилати своє шкідливе ПЗ, після чого про анонімність комп'ютера вже не може бути й мови. В системі зберігається велика частина персональної інформації, в тому числі дані для входу в онлайн-банк, конфіденційні документи і особисті знімки.

Експрес-поради для ПК

Щоб перебування у Всесвітній мережі було безпечним і анонімним, слід негайно застосувати наступні рекомендації до свого стаціонарного комп'ютера.

  • Установка оновлень Використовуйте функцію автоматичного оновлення Windows. Тим самим ви завжди вчасно отримаєте всі виправлення для критичних помилок, таких як Meltdown і Spectre.
  • Установка антивіруса. Експерти рекомендують встановлювати платний продукт. Як правило, в безкоштовних версіях новітні технології не реалізовано.
  • Використання браузера з захистом конфіденційності. Для захисту від відстежуюючих cookies та інших хитрощів в майбутньому використовуйте браузер, орієнтований на конфіденційність, такий як Cliqz. Він врятує вас від нав'язливої ​​реклами та надасть доступ до анонімного пошуку.
  • Установка VPN Проти інформаційного шпигунства допомагає з'єднання через VPN. Завдяки йому ви зможете без побоювання заходити в публічні мережі, оскільки інформація з вашого ПК буде потрапляти в Інтернет в зашифрованому вигляді.
  • У зв'язку з цим ми не будемо втомлюватися повторювати: щоб убезпечити себе від вірусних атак, в першу чергу необхідно встановити всі критичні оновлення Windows. Як правило, система сама справляється з цим завданням: переконайтеся, що у вас виставлені правильні настройки через «Панель управління» в розділі «Оновлення та безпека».