Заново народжений: чому вініл знову на піку популярності

Вініл - це не просто вишукане ретро, ​​що стало органічним доповненням модного нині інтер'єрного стилю поп-арт, що панував в середині минулого століття, це, насамперед, зовсім інший звук.

Магнітні касети, бобіни і навіть лазерні диски вже практично не відшукаєш на полицях магазинів, а ось вінілові пластинки залишилися і, більше того, з кожним днем ​​стають все більш популярними.

У чому ж причина? Справа саме в якості звуку. Це той самий «теплий ламповий» звук, про який твердять аудіофіли, і на який намагаються орієнтуватися бренди, що виробляють музичне обладнання. Описати його складно, але будь-хто, хто слухав вінілові пластинки, розуміє, про що йде мова. Звук більш соковитий, насичений, унікальний, відрізняється від електронних записів «живим» звучанням. У цьому ви зможете переконатись, замовивши на gromofon.com пластинку з записом свого улюбленого виконавця. 

І чим якісніший вініловий програвач, тим кращим буде звук. Володіння вініловим програвачем стало знаком успішності, як дорогого годинника або машини. Вініл асоціюється з розкішшю, доступною не всім. Якісне обладнання коштує великих грошей, часто необгрунтовано, з огляду на те, що начинка у програвачів практично не відрізняється, і, здебільшого, платять за бренд.

Вініловий «ренесанс» і його причини

Вініл залишався популярним музичним форматом аж до середини 80-х. Пізніше його стали витісняти CD і інші цифрові формати. На початку нульових здавалося, що платівки вже пішли в минуле, проте в 2010-х попит на них знову став набирати обертів - тільки в 2016 році продажі вінілу зросли на 53%.

Цього року пластинки рухаються далі і можуть взяти нову висоту. Фахівці з Американської асоціації звукозаписних компаній відзначають, що доходи від продажу вінілових платівок поступово обганяють доходи від продажу дисків. За першу половину 2019 го жителі США витратили на покупку пластинок $ 224 млн, а на CD - $ 247 млн. Експерти кажуть, що вініл скоротить «розрив» до кінця року. 

Як не дивно, одним з головних чинників відродження вінілу, вважається зростання популярності стрімінгових платформ. Але чим більше люди «йдуть в цифру» і користуються перевагами стрімінга в процесі прослуховування музики на роботі або в транспорті, тим цікавішими стають «офлайнові» і формати, які є повною протилежністю. Вони підходять для менш динамічних ситуацій - прослуховування музики дома або у вузькому колі однодумців в клубі. 

Ще однією причиною, по якій люди купують платівки, є бажання підтримати улюблену групу чи виконавця. Багато з них як раз випускають свої альбоми на вінілі. Буквально в кінці серпня Оззі Осборн анонсував бокс-сет відразу з 24 пластинками.

Важливу роль в популярності вінілу грає естетична складова і тяга до колекціонування. Можна сказати, що частково це бажання формує картинка, яку малюють в головах глядачів режисери деяких фільмів і серіалів. Вінілові програвачі періодично з'являються в фільмах Вуді Аллена, свої бібліотеки пластинок є у таких героїв, як Тоні Старк з «Залізної людини» і капітан Кірк з «Стартрек».

Окремі колекціонери-естети не просто формують бібліотеку улюбленої музики на вінілі, а збирають унікальні релізи. Наприклад, в 2012 році Джек Уайт спільно з лейблом Third Man Records випустив обмеженим тиражем вініловий сингл «Sixteen Saltines». Його записали на платівку, зсередини заповнену блакитною рідиною. З огляду на, що до Джека Уайта ніхто нічого подібного не робив, ці записи високо цінуються серед колекціонерів.