Як вибрати опалювальний котел

Надійна система опалення для приватного будинку - незмінна складова комфорту вашого житла: для того щоб створити таку систему, необхідно спочатку вибрати котел для опалення будинку.

Плануємо грамотно

Перш ніж знайти відповідь на питання про те, як вибрати котел для опалення будинку, потрібно розробити детальний план. Зазвичай бажання заощадити на складанні проекту системи опалення та виконанні теплових розрахунків призводить до ще більших витрат.

Поєднуючи проект опалювальної системи з проектом вентиляції і з додатковою інспекцією стану теплоізоляції, ви отримуєте теплову систему, яка функціонує гранично ефективно. Продумайте все грамотно, і тоді вдасться отримувати максимум задоволення і не доведеться ні за що переплачувати.

Звичайно, самотужки без досвідчених фахівців це завдання вирішити буде складно, тому звертайтесь до енергосервісної компанії «Адамсон», саме тут ви зможете замовити комплексний професійний енергоаудит, теплотехнічне проектування, монтаж системи опалення, роботи по теплоізоляції, і герметизації. 

Підбираємо тип палива

Як тільки все буде сплановано, варто продовжити підбір котла опалення з вибору типу палива. Їх не так багато, і у кожного є свої особливості, що впливають на роботу котла.

Особливості газового котла

Газовий котел для опалення приватного будинку досить надійний, ефективний, безпечний, компактний. Він вимагає наявності припливно-витяжної вентиляції і влаштування димаря. Дорогі конденсаційні моделі мають ККД до 97%, звичайні енергонезалежні агрегати - не менше 87%. Таке обладнання потрібно обслуговувати 1 раз в рік. Слід лише систематично змінювати або контролювати настройки.

Плюси твердопаливного котла

Твердопаливний котел автономний, простий і при цьому надійний, має невисоку ціну енергоносія, володіє ККД наближеним до показників пристроїв, що працюють на дизелі, газу та ін. Він функціонує переважно на вугіллі і на дровах. Таке паливо легше дістати і воно коштує порівняно недорого. У дров'яних модифікаціях завантажувальна камера має солідні обсяги. Це дозволяє закласти багато дров. У вугільних агрегатах топка має менші розміри. Однак стінки в таких виробах товсті. Це пов'язано з дуже високою температурою горіння.

Рідкопаливний котел

Рідкопаливний котел незалежний від газової магістралі, простий в установці, має солідні показники енергоефективності. Щоб встановити такий агрегат не потрібно отримувати відповідний дозвіл. Окремі дизельні моделі можливо пристосувати для роботи на газу. Встановлювати дизельний агрегат варто, коли немає інших енергоносіїв або в подальшому передбачається підведення магістрального газу. 

Переваги пеллетного котла

Пелетний котел працює повністю автономно. При достатньому запасі пального можна не приділяти йому уваги тижнями. Паливом для такого агрегату є маленькі гранули з спресованої тирси. Гранули хорошої якості дають не більше 3-5 відсотків золи. Чистку потрібно робити один раз в декілька тижнів. Можна придбати пристрій, як з великим, так і з невеликим (всього кілька відер) бункером, в якому є шнековая подача паливних гранул. Запасів вистачить на пару днів.

Електричний котел

Електричний котел - найбільш ефективний і зручний варіант. ККД такого агрегату складає близько 99%. Димохід і вентиляція в цьому випадку не потрібна. Обслуговування цей котел майже не потребує. Слід тільки один раз в 2-3 року здійснювати його чищення. Також недорого обійдеться монтаж. Але за комфорт доведеться платити. Електроенергія коштує недорого. У деяких випадках на підвідних мережах немає необхідної електричної потужності, через це використовувати електричний котел не вдасться.

Комбіновані моделі

Найпопулярніший варіант - твердопаливна модель з двома і більше електричними тенами. Поки горить вугілля або дрова, котел функціонує як твердопаливне обладнання. Як тільки вогонь гасне, агрегат трохи остигає, і потім включаються тени. Вони не можуть обігріти будинок повністю, але відмінно підтримують систему. Це означає, що в оселі зранку не буде холодно.

Затребувані комбіновані моделі з твердопаливним котлом і рідкопаливними пальниками. Такі агрегати мають дві камери горіння. Вони незалежні один від одного. Одна - під пальник з рідким паливом, друга - під тверде паливо.

Підбираємо потужність котла

Потужність відповідає кількості тепла, яке прилад виділяє за одиницю часу. Розраховується в кіловатах (кВт). Чим більше площа приміщення, тим більше повинно бути значення потужності.

Універсальним і швидким методом розрахунку є розподіл загальної опалювальної площі на 10. Наприклад, для приміщення 200 кв.м необхідний прилад потужністю 20 кВт, 300 кв.м - 30 кВт і так далі. Такий спосіб розрахунку використовується дуже часто. Однак сучасні будівельні матеріали та інноваційний інженерне обладнання дозволяють мінімізувати втрати тепла. Тому продуктивність опалювальної техніки може виявитися набагато вищою.